Kaupungin projektiarkkitehti vastaa uutisointiin Harjuniityn luontovaikutuksista

Kaupungin projektiarkkitehti Jorma Hakola täsmentää mielipiteessään Harjuniityn osayleiskaavaehdotukseen liittyvää uutisointia.

18.2. 6:00 | Päivitetty 20.2. 10:18

Nokian Uutiset käsitteli 13.2.Harjuniityn osayleiskaavaehdotusta alaotsikolla ”Kaavaehdotuksessa esitetään osittain rakennettavaksi myös Pöllövuoren kallioaluetta”. Tarkkaan kaavakarttaa katsomalla huomaa, että PL ja AP korttelialueet väistävät Pöllövuoren Natura-aluetta muualla paitsi yhden rakennetun kiinteistön kohdalla. Kyseinen omakotitalo on haluttu kaavaehdotuksessa merkitä korttelialueeksi, ettei kaupungin tarvitsisi lunastaa sitä pois suojelualueelta. Se olisi paitsi kallista niin myös inhimillisesti raskasta asukkaalle.

Myös Melon voimalan kohdalla oleva EN-korttelialue osuu päällekkäin Natura-alueen ja arvokkaan kallioalueen kanssa. Kyseinen korttelialue on osoitettu koko voimalakiinteistön alueelle valtakunnallisen energiahuollon varmistamiseksi. Aikanaan kun alueelle laaditaan asemakaava, ratkaistaan toistensa kanssa tavoitteiltaan erilaisten merkintöjen vaikutus siihen, mitä asemakaavaan lopulta osoitetaan.

Pöllövuorella Natura-alue ei estä alueen metsätalouskäyttöä. Sen näkee, jos käy paikan päällä. Alueella on ihan laillisesti tehty laaja avohakkuu. Siltä osin Pöllövuoren virkistysaluetavoitteiden kannalta kaavaehdotuksen tuleva hyväksyminen myöhästyi. Toisaalta kaavan tähtäin on tulevaisuudessa. Alueelle laadittaneen asemakaavalla uutta pientaloasutusta todennäköisesti vasta noin parin vuosikymmenen päästä. Siihen mennessä hakkuualue ehtii varttua nuoreksi metsäksi.

Jorma Hakola

projektiarkkitehti Nokian kaupunki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos