Miksi koulun paritanssit ovat edelleen seksistisiä, kysyvät 8.-luokkalaiset Ramona Kaapu ja Lotta Siiskonen

Julkaisemme Uutisten viikolla nokialaisten koululaisten mielipidekirjoituksia.

Kirjoittajien mielestä koulujen liikuntatunneilla tanssiparin sukupuolella ei pitäisi olla merkitystä. Kuvituskuva.

31.1. 16:00

Kasiluokkalainen tyttö ensin istuu koulussa kuuntelemassa sitä, kuinka tärkeää on samanarvoisuus varsinkin eri sukupuolten välillä. Tämän jälkeen hän saapuu liikuntatunnille oppimaan vain “tytön” roolia tanssimisessa. Kuitenkin, kun hänellä on edessä elämänsä tärkein päivä morsiamena tulevan vaimonsa kanssa, hänen ehkä pitää opetella uudestaan tanssimaan viejänä, kun sitä ei koulussa opetettu.

Jos paritanssien tavoitteena on oppia tanssimaan kaikkien kanssa, miksi parinvalinta rajoitetaan vastakkaiseen sukupuoleen? Kysyessämme tätä opettajalta suoraan, hän vaihtoi puheenaihetta. Tämä tilanne taitaa johtua siitä, että hänelle ei ole opetettu tilanteesta omana opiskeluaikanaan.

Asiat ovat muuttuneet paljon jo muutamassakin vuodessa. Opettajat aina sanovat paritanssien yhteydessä, että tulevaisuudessa luultavasti joudumme kuitenkin tanssimaan kenen tahansa kanssa.

”Jos tanssiminen tuntuu jostakusta epämukavalta, niin eikö sitä olisi parempi tehdä kaverin kanssa?”

Näin vuonna 2023 emme näe mitään syytä, miksi tanssiparin pitäisi olla aina tyttö ja poika. Jos koulussa on joku ihminen, joka ei identifioi itseään kummaksikaan, olettavatko opettajat, että hän esittää jotakuta toista liikuntatunnin ajan?

Yhtä vanhanaikaista meistä on, kun opettaja sanoo “No niin kaikki tytöt tuolle puolelle, ja pojat toiselle!”

Onkohan tämä vain meidän koulumme ongelma, vai onko näin muuallakin?

Koulussa tytöille opetetaan vietävän roolia, mikä on aika yleistä, mutta luultavasti tulee tilanne, jossa hänen on tanssittava viejän roolissa. Emmekä nyt tarkoita, että kaikkien pitäisi saada valita oma parinsa, vaan ne voidaan esimerkiksi arpoa.

Olemme myös kuulleet syyksi, että “pojat eivät keskittyisi tanssimiseen, jos parina olisi poika”. Mutta eiväthän kaikki aina välttämättä keskity, oli pari kuka tahansa. Lisäksi jos tanssiminen tuntuu jostakusta epämukavalta, niin eikö sitä olisi parempi tehdä kaverin kanssa?

Joihinkin sukupuolien väliseen syrjimiseen on vaikea puuttua, ja siihen menee paljon aikaa. Mielestämme tähän tanssiasiaan pystyisi puuttumaan helposti ja nopeasti, esimerkiksi valistamalla opettajia. Miksi tälle asialle ei ole vielä tehty mitään?

Ramona Kaapu, Lotta Siiskonen

Nokianvirran koulu 8 C

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos