Kuplasta kuplaan – Keskittykäämme ennemmin omaan elämäämme kuin muiden ”opettamiseen tavoille”, kirjoittaa Heikki Lindevall

Heikki Lindevall on Nokian Uutisten kolumnisti.

4.1. 19:00

Moni meistä kärsii ulkonäköpaineista, kehonkuvaongelmista, olemme hämmentyneitä ”erilaisten” ihmisten esiintymisestä julkisuudessa, oudoksumme ”noiden toisten” käyttäytymistä, koska se eroaa ”meidän tavoistamme”.

Viime päivinä on somessa ärsyynnytty siitä, että joku kuntalainen on valinnut niukkuuden elämäntavakseen tai että juo kahvinsa kylmänä! Olemme hämmentyneitä tai jopa ahdistuneita, koska emme osaa käsitellä toiseutta, erilaisuutta. Entä, jos olemme ihan itse kehittäneet nämä ongelmat ja ahdistuksen syyt?

”Ei ole mitään yhteistä kulttuuria, yhtenäistä koodistoa, ohjeistusta, yhteisiä tapoja.”

Uskomme, että oman pikku kuplamme ulkopuolella on joku yhteinen todellisuus, sama kaikille. Sanomme sitä suomalaisuudeksi tai kulttuuriksi ja väitämme kiven kovaan, että se on joku yhteinen, homogeeninen vaikuttaja tai ”lainalaisuus”, yhteinen hyvä, jonka ”tapamääräyksiä” pitää noudattaa.

Ei ole mitään yhteistä kulttuuria, yhtenäistä koodistoa, ohjeistusta, yhteisiä tapoja. On vain voimakas usko sellaisen olemassaoloon. Se, minkä väitämme käsi Raamatulla olevan yhtenäinen kulttuuri, onkin vain kooste tuhansien erilaisten ihmisten erilaisia tapoja elää elämäänsä ja toimia omalla tavallaan eri tilanteissa.

Mikä ratkaisuksi? Entä jos keskitymme oman kuplamme sisällön, oman yksityisen elämäntapamme määrittelyyn ja alamme ajatella, että ainoa, johon oikeasti voimme vaikuttaa olen minä itse. Keskitymme kehittämään omaa ajatteluamme, käyttäytymistämme, reagointiamme erilaisuuteen ja erimielisyyteen. Lopetamme muiden, myös puolisomme ja lastemme ”opettamisen tavoille”, siis minun mieleisekseni, samanlaisiksi.

Ei enää perheriitoja, vaan debattia, ei enää kateutta tai harmistumista eri tavoin ajattelevia kohtaan. Ei ahdistumista ulkonäköpaineiden vuoksi, ei kipuilua erilaisuuden vuoksi. Ei painetta käyttäytyä jollakin ”yleisesti hyväksytyllä tavalla”, koska mitään yhtenäistä tapaa ei ole. On vain lakien luoma pelisäännöstö, ei muuta.

Tarvitaan vain maalaisjärkeä siihen, mitä ja miten touhuaa, ja lain kunnioitusta. Ja keskittymistä oman minän kehittämiseen, ei puolison tai naapurin opettamiseen.

Heikki Lindevall

Kirjoittaja on eläköitynyt maailman menon ihmettelijä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos