Joulu on ihmeiden aikaa, kirjoittaa Leena Riihimäki kolumnissaan

Leena Riihimäki

24.12.2022 6:00

13.12.

Rouva etenee rollaattoreineen kaupan kassalle. Hän kysyy, mihin voisi antaa postin kuoren. Siis sen, johon saa laittaa joulumerkein varustetut tervehdykset huokeammilla hinnoilla.

Kassahenkilö vastaa nopein huulin, ettei heillä ole sellaista palvelua. Ja koska tuo määräpäivä on juuri nyt, ainoa vaihtoehto lähettää kortit edullisesti on viedä kuori keskustan postiin.

Rouva latoo lannistuneena korttipakettiaan laukkuunsa, kun edessä ostoksiaan pakkaava nuori isä kertoo, että he ovat juuri matkalla samoille asioille ja lupaa toimittaa kuoren perille. Perhe saa hymyn kiitokseksi.

14.12.

On pyryttänyt miltei koko päivän. Väylä alkaa peittyä pehmeään kerrokseen. Puhuri heittää kulkijan kasvoille lunta. Eteneminen vaikeutuu.

Kadulla vilkahtaa jotakin violettia. Kulkijan huomio herää. Käsi nostaa esiin lompakon, joka sisältää kaikki tärkeät maksuvälineet. Löytäjä saa Fonectasta omistajan puhelinnumeron, ja tunteja kestänyt piina vaihtuu syvään kiitollisuuteen.

15.12.

Diakoniatoimisto on suljettu, vaikka kohta on joulu. Harmillista. Mies keräsi kolme päivää rohkeutta anoakseen elintarvikepakettia, sillä työkyvyttömyyseläke ei riitä edes välttämättömään. Loppurahoilla sai kolme seipakettia ja jotakin kuivamuonaa.

Sosiaalivirkailija siirrettiin jo vuosia sitten kuntaliitoksen yhteydessä kaupunkiin, joten sekin tie on tukittu.

”Avasin joulukalenterista päivän mietelauseen. Siinä luki: Älä hämmästele ihmeitä – odota niitä.”

Mies kävelee aikansa kuluksi kirjastolle, mutta myräkän yllättäessä suuntaakin matkan varrella sijaitsevalle terveysasemalle.

Tuttu asiakasneuvoja istuu paikallaan. Vaihdetaan muutama sana niitä näitä. Joku pyytää avainta. Mies saa selville, että kyseinen henkilö on uusi sosiaalityöntekijä.

Mies seuraa käytävää perille asti. Ovi on auki. Virkailija kehottaa astumaan sisään, sillä seuraava asiakas saapuu vasta puolen tunnin päästä.

Tehdään kartoitus, ja vaje on varma. Jouluksi on tiedossa muutakin kuin kalaa ja muusia. Mies lähtee onnellisena kohti kirjastoa ja kiittää yllättävää säätä joulunsa pelastamisesta.

Kun olin kuullut nämä iloiset tapahtumat, avasin joulukalenterista päivän mietelauseen. Siinä luki: Älä hämmästele ihmeitä – odota niitä.

Leena Riihimäki

Kirjoittaja on Nokian Uutisten kolumnisti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos