Turvallisuus ei ole enää itsestäänselvyys, kirjoittaa Jari Tuominen kolumnissaan

Jari Tuominen.

13.11. 19:00

Viimeiset vuodet ovat herättäneet ruususen unesta suurimman osan suomalaisista. Turvallisuus ei ole enää itsestäänselvyys.

Yksilötasolla turvallisuus on tunne, jonka vastakohta on turvattomuuden tunne. Uhkaavassa tilanteessa yksilö arvioi omia voimiaan suhteessa uhkaan. Samassa tilanteessa toinen tuntee olonsa heikommaksi kuin toinen. Samalla tavoin reaktiomme eroavat, kun käsittelemme yhteiskunnallisia kriisejä.

Yhteiskunnan turvallisuus on kokonaisuus, joka koostuu niin armeijasta, poliisista, palokunnasta, tieto- ja sähköverkkojen turvallisuudesta, huoltovarmuudesta, yritysturvallisuudesta sekä monesta muusta kokonaisturvallisuuden osasta. Suomi ei elä lintukodossa, ei sisäisesti eikä ulkoisesti.

”Turvallisuuden hallinnan tulisi olla arkipäiväistä toimintaa eikä nippua erittäin salaisia kansioita.”

Turvallisuuden hallinnan tulisi olla systemaattista. Käytännössä tämä tarkoittaa riskien ja vaaratekijöiden tunnistamista, sillä vain tunnistettuihin riskeihin voidaan varautua.

Turvallisuutta tulisi johtaa samalla tavoin kuin muitakin asioita organisaatioissa. Turvallisuuden hallinnan tulisikin olla arkipäiväistä toimintaa eikä nippua erittäin salaisia kansioita.

Hyvinvoiva yhteiskunta tunnistaa ja arvioi siihen kohdistuvia riskejä systemaattisesti eikä ummista silmiään ikäviltä asioilta, vaan toimii tarvittaessa ja tekee rohkeita päätöksiä. Samalla tavoin toimitaan kunnassa tai turvallisuustietoisessa yrityksessä.

Samaa ajattelua voi jokainen toteuttaa myös omassa elämässään. Oman turvallisuustietoisuuden lisääminen parantaa kykyämme sietää epävarmuutta.

Jokaiselle hyödyllisiä nettisivuja ovat muun muassa Suomen Pelastusalan keskusjärjestön sivut osoitteessa spek.fi ja monien vakuutusyhtiöiden sivut.

Jari Tuominen

Kirjoittaja on yrittäjä ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos