Täydellisiä liikuntapalveluja ei luo pelkästään kunta, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Markus Koski sanoo

5.11. 12:00

Liikuntapaikat puhuttavat Nokialla. Vähän aikaa sitten päätettiin uuden palloiluhallin rakentamisesta ja Menkalan kentälle saatiin lämmitettävä tekonurmikenttä. Lisäksi suunnitteilla on uusi uimahalli. Se on hienoa, sillä kasvavan Nokian tulee panostaa vapaa-ajan palveluihin, joihin myös liikuntapaikat kuuluvat.

Tärkeää on kiinnittää huomiota liikuntapaikkojen sijoitukseen. Esimerkiksi uuden uimahallin sijainnista ei ole vielä päätetty. On ehdotettu, että uusi uimahalli rakennettaisiin joko Yrittäjäkadulle tai jäähallin viereen. Vaikka Yrittäjäkadulle nouseva uimahalli olisi paremmalla paikalla, voisi jäähallin alueelle nousta eräänlainen urheilupuisto. Samalle alueelle keskittyvät liikuntapaikat loisivat eräänlaisen urheilupuiston, joka mahdollistaisi harrastajalle monipuolisia liikuntamahdollisuuksia samalla alueella.

Toisaalta Yrittäjäkadulle nousevaan uimahalliin voisi olla helpompi sijoittaa muuta toimintaa, kuten vaikka kahvilan. On myös ehdotettu, että uimahallin yhteyteen tulisi uusi nuorisotila, tällöin ei jäähallin alue sovi sijainniksi. Järkevää olisi panostaa nyt kerralla uimahalliin ja toivonkin, että niin tapahtuu. Vaikka taloustilanne on hankala, kannattaa uimahallin kaltaiseen investointiin panostaa, sillä uudesta uimahallista voisi tulla yksi Nokian vetonauloista.

On tärkeää panostaa liikuntapaikkoihin, tarjota monipuolisia ja kaikenikäisille sopivia mahdollisuuksia liikkumiseen. Harjuniittyyn rakentunut ulkoliikuntakeskus on hyvä esimerkki tästä. Liikuntapaikat eivät ole kuitenkaan pelkästään ulkokuntosaleja tai kenttiä. Tärkeää on panostaa myös esimerkiksi hiihto- ja lenkkeilymahdollisuuksiin.

Sote-uudistuksen myötä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kiinnittyy jatkossa laajemmin kuntien palveluihin, joihin myös liikuntapalvelut kuuluvat. Liikuntapaikkoja voi aina toivoa lisää. Ongelmana on kuitenkin se, että ne ovat yleensä kalliita investointeja. Siksi tulee muistaa, että täydellisiä liikuntapalveluja ei luo pelkästään kunta, vaan niitä pitää lähteä kehittämään ja suunnittelemaan yhdessä eri toimijoiden kanssa. Nokialla riittää seuroja sekä vapaaehtoistoimijoita, joiden kanssa yhteistyössä kaupunki voi lähteä rakentamaan tulevaisuuden liikuntakaupunkia ja tukemaan kuntalaisten hyvinvointia.

Markus Koski

Kirjoittaja on Nokian nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos