Tulevaisuuden kunnan tulee kiinnostaa – Asioiden valmistelun läpinäkyvyyttä tulee lisätä, kirjoittaa Markus Koski

2.10. 12:00

Kunnissa tehdään joka päivä päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän arkeemme. Kuitenkaan kuntapolitiikkaa ei pidetä mielenkiintoisena.

Vähäistä kiinnostusta kuntapolitiikkaa kohtaan voi selittää vähäinen tieto. Kunnallista päätöksentekojärjestelmää voidaan pitää etäisenä, sillä esimerkiksi yläkoulussa siihen hädin tuskin ehditään tutustumaan.

Lisäksi yhdeksäsluokkalainen saa tuskin aiheesta mitään irti ilman omaa mielenkiintoa. Kuntapolitiikkaa voi olla vaikea ymmärtää. Nuori saattaa törmätä ensimmäistä kertaa esimerkiksi sanoihin lautakunta, valtuusto ja palvelualue.

Järkevintä olisi tutustuttaa nuoret kunnan toimintaan käytännön kautta. Museoretken sijaan luokka voisi matkustaa kunnanvirastolle ja huomata käytännössä, kuinka siellä vaikutetaan arjen asioihin.

”Järkevintä olisi tutustuttaa nuoret kunnan toimintaan käytännön kautta.”

Aikuisten vähäistä kiinnostusta voi selittää yksinkertaisesti kuntapolitiikan vaikeus. Vaikka käsiteltävät asiat saattavat olla arkisia, kuten leikkipuiston tai jäähallin sijainti, saa kunnan monimutkainen päätöksentekoprosessi monelta pään pyörälle.

Toisaalta voi väittää, että kuntapolitiikan ei tarvitse kiinnostaa kaikkia. Mitä merkitystä sillä on, jos ei ole kiinnostunut kunnan päätöksenteosta?

Kuntien merkitys elämässämme on niin suuri, että kiinnostusta näitä asioita kohtaan tulisi pitää kansalaistaitona. Kiinnostuksella en tarkoita sitä, että tulisi ymmärtää kaikkea tai olla itse aktiivisesti mukana. Näen, että tärkeää on tuntea järjestelmä omalta osaltaan, jotta tietää, kuinka voi edistää itselleen tärkeitä asioita.

Toivottavaa olisi se, että esimerkiksi vastataan kaupungin tekemiin kyselyihin ja annetaan rohkeasti palautetta sekä ideoita.

Suomalaisten kiinnostus kuntapolitiikkaa kohtaan tuskin kuitenkaan herää pelkällä tietoisuuden lisäämisellä. Näen, että kuntien tulisi tuoda päätöksentekoa lähemmäs kuntalaista.

Yksi keino olisi kehittää päätöksenteon valmisteluvaihetta. Tällä hetkellä kuntalainen voi vaikuttaa asioista päättäviin äänestämällä vaaleissa ja vaikuttaa päätettäväksi tuleviin asioihin esimerkiksi kuntalaisaloitteella.

Yksi olennainen osa kunnan päätöksentekoa on valmistelu- ja toimeenpanovaihe. Sen läpinäkyvyyttä ja siihen osallistumisen mahdollisuuksia tulee lisätä. Yleensä juuri tässä vaiheessa heräävät tärkeimmät kysymykset, joihin kuntalaisella kokemusasiantuntijana voisi olla vastauksia.

Tulevaisuuden kuntia tulee lähteä rakentamaan yhdessä. Kuntalaisia kuunnellen. Osallisuuden lisääminen tekee kunnasta mielenkiintoisemman ja tuo sitä lähemmäs kuntalaista. Meidän tulee lähteä rakentamaan kiinnostavampia kuntia.

Markus Koski

Kirjoittaja on nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos