Kiire on asennevirhe – tekemisiään voi opetella ajattelemaan leppoisasti

”Suosittelen jokaiselle hetken pohdintaa, mikä tässä hätähousujen maailmassa lopulta on niin tärkeää, että sen antaa nostaa stressitasoa ja pilata hyvän tunnelman”, kirjoittaa kolumnisti Heikki Lindevall.

Sarjayrittäjäksi itseään tituleeraava Heikki Lindevall kertoo pistämättömän keinon, jonka avulla olla ajoissa paikalla missä tahansa.

17.9. 15:00

Bussi myöhästyy pari minuuttia, kassajono on toivottoman hidas, autojono matelee etanaakin hitaammin, golf-kentällä edessä oleva porukka pitää jatkuvaa torikokousta, yritysvideo kestää 45 sekuntia, Face-kirjoitukseen pitää reagoida heti, ettei vain myöhästy. Kiire, kauhean kova kiire. Mihin?

Kuinkahan moni, joka kokee kiireen ja nostaa stressitasoaan puhisemalla minuutin tai parin vuoksi, on oikeasti selvillä, miksi kiire iskee nivusiin?

Oletan, että aika moni syyttää kiivasta työtahtia, nykyistä kiireellistä elämänrytmiä, juoksemista lasten harrastusten perässä tai omia tennistunteja ja salitreenejä tai ihan mitä tahansa, mutta ei itseään.

Kiire on tutkimusten mukaan asenne, tapa reagoida aikatauluihin.

Nuorempana aktiivisena yrittäjänä elin jatkuvan paineen alla. Liikaa työtä, liian vähän aikaa. Jossakin vaiheessa aloin pohtia keinoja pudottaa stressitasoa. En ollut kovin innovatiivinen hallitessani kiirettä, mutta jotakin sentään keksin.

Aloin suunnitella etukäteen työtehtäviäni, aikataulutin ja pistin työtehtävät tärkeysjärjestykseen. Koska en koskaan ehtinyt tehdä kaikkia listalla olevia töitä, stressiä helpotti se, että jätin tekemättä vähemmän tärkeitä töitä. Jotta olisin taannut myyntireissuillani ”hyvän asiakaskokemuksen”, en koskaan myöhästynyt mistään. Metodi oli idioottimaisen yksinkertainen, lähdin ajoissa matkalle!

Lopulta opin ajattelemaan kaikkea tekemistäni aika leppoisasti. Jos töissä jäi jotakin tekemättä, kukaan ei kuollut tai firma kaatunut tai jos en ehtinyt harrastuksiin, jäin sitten kotiin ja otin rennosti. Muuta ei tarvinnut tehdä kuin korjata asennettani.

Voin suositella jokaiselle lukijalle hetken pohdintaa, mikä tässä hätähousujen maailmassa lopulta on niin tärkeää, että sen antaa nostaa stressitasoa, pilata hyvän tunnelman, käydä jopa terveyden päälle? Kiire on asennevirhe. Sen virheen voi korjata. Ajattelemalla uudelleen!

Kirjoittaja on sarjayrittäjä ja maailman menon ihmettelijä.

Luitko jo nämä?

Mainos