Syyspäiväntasauksen voi ajatella hetkenä, jolloin harjoittaa itsetutkiskelua ja valmistautuu pimeään

”Itselleni syyspäiväntasaus tarkoittaa hiljentymistä ja rauhoittumista”, kirjoittaa kolumnisti Jenna Salonen.

Jenna Salonen muistuttaa, että päiväntasauksiin ja seisauksiin on usein liittynyt paljon mytologiaa ja perinteitä.

14.9.2022 17:00

Tänä vuonna syyspäiväntasaus ajoittuu ensi viikon perjantaille 23.9. Päiväntasaukset ja seisaukset jakavat vuodenkierron neljään osaan. Ne ovat tärkeitä päiviä, joihin on usein liittynyt paljon mytologiaa ja perinteitä. Syyspäiväntasaus on yksi neljän vuodenajan kulmakivistä.

Päiväntasausten aikaan päivä ja yö ovat yhtä pitkät. Syyspäiväntasaus aloittaa ajan, jolloin yö on päivää pidempi. Syyspäiväntasauksena jätetään jäähyväiset valoisalle vuodenajalle ja toivotetaan tervetulleeksi syksy ja pimeä aika. Talvi alkaa saapua.

Vanha kansa on viettänyt Matin päivää kahdesti vuodessa. Puhutaan vastapareista, kun sanotaan, että Syys-Matti (21. syyskuuta) sulkee ja tuo syksyn ja Talvi-Matti (24. helmikuuta) avaa ja tuo kevään. Kerrotaan, että Syys-Mattina karhu alkaa etsiä talvipesäänsä. Karhu, metsän kuningas, katoaa pimeyteen, kuten koko luontokin sen mukana. Syys-Matin jälkeen ilma kylmenee ja lumen tuloa saa jo alkaa odotella.

Kautta aikain vuodenaikojen vaihtumista on juhlistettu seremonioin ja rituaalein. Niistä on tullut merkittäviä hetkiä ihmisille. Usein ne saattavat olla jollain tavalla jopa siirtymäriittejä, joissa yksi vaihe jätetään taakse ja uusi alkaa. Päästetään irti vanhasta ja valmistaudutaan uuteen.

Seremonioiden ja rituaalien tarkoitus on ollut pysähdyttää ihminen hetkeksi. Olla läsnä tässä hetkessä ja kiittää menneestä. Auttaa tietoisesti pysähtymään vuodenaikojen vaihtumisen tuntumaan.

Syyspäiväntasauksesta syksy saa alkunsa. On sadonkorjuun aika. Veneet nostetaan vesiltä, mökki laitetaan talviteloille. Siirretään kesävaatteet kaappiin ja kaivetaan lämpöiset villapaidat esille. Valmistetaan sadonkorjuuateria itse alusta loppuun.

Tämän ajan voi ajatella myös emotionaalisena sadonkorjuuna. On aika tuntea kiitollisuutta menneisyydestä, harjoittaa itsetutkiskelua ja valmistautua pimeään ja hiljaisuuteen.

Itselleni syyspäiväntasaus tarkoittaa hiljentymistä ja rauhoittumista. Kynttilöitä ja lämpimiä vilttejä. Perheen ja ystävien kanssa ajan viettämistä ja luonnon kauniista väreistä nauttimista.

Edessä on pitkä ja pimeä aika, jolloin on hyvä syventyä itseensä ja kuunnella omaa sisäistä ääntään. Rentoutua oman itsensä ääreen. Tehdä asioita, joista nauttii.

Luitko jo nämä?

Mainos