”Vain ne kansakunnat, joissa väestö kasvaa, menestyvät. Meillä nykytilanne johtaa kurjistumiseen”, kirjoittaa Olavi Toivola kolumnissaan

Pahin ennuste on, että työvoiman puute ja ikääntyminen romahduttavat yhteiskuntamme.

Kolumnissani kauan sitten ennakoin, että 10 vuoden päästä onnikkakuskeina ja sairaanhoitajina olisi maahanmuuttajia. Väestöennusteet näyttivät suunnan varhain.

Nyt 20 vuotta myöhemmin maahanmuuton edistäminen on yhä kuin kivireki. Hidastavia betoniporsaita ovat asenteet ja byrokratia.

Alkukesällä avoimia työpaikkoja oli 222 000 ja työttömiä 227 000. Suurten ikäluokkien eläköidyttyä työvoiman tarve on huutava, mutta työpaikoista yli puolet täytetään toisista työpaikoista. Pandemian takia irtisanotut ovat etsineet uudet ammatit. Palveluala tuskittelee henkilöstöpulan kanssa. Investoijat pohtivat samaa.

Tämä on vasta huonon alku. Vain ne kansakunnat, joissa väestö kasvaa, menestyvät. Meillä nykytilanne johtaa kurjistumiseen. Tekijöiden puute hyydyttää yrityksiä ja veronmaksajat vähenevät. Hyvinvoinnin rahoitus alkaa horjua. Verotuksemme on Euroopan kovimpia; sitä ei voi lisätä.

”Vain ne kansakunnat, joissa väestö kasvaa, menestyvät.”

Meidän tulee toivottaa ulkomailla syntyneet työtoverit tervetulleiksi. Asennemuutos koskee hallinnon lisäksi yritysjohtoa ja työntekijöitä.

Maahanmuuttajien kotoutus ja koulutus osataan, kun asiaan vain tartutaan. Kohdellaan heitä yhtä myönteisesti kuin ukrainalaisia pakolaisia. Eniten olen ihmetellyt, että tarjoamme ulkomaisille nuorille edullisen opiskelupaikan, mutta teemme vaikeaksi töihin pääsyn, kun he valmistuvat.

Työttömän ja työpaikan kohtaaminen tulisi myös ratkaista. Koulutusta ammatin vaihtoon ja apua paikkakunnan vaihtoon. Ikärasismi romukoppaan.

Haluamme Nokian Renkaitten investoivan Nokialle. Tahdomme uusia yrityksiä Pirkanmaalle. Toivomme parempia palveluja. Ilman työvoimaa ne eivät tapahdu.

Ensi keväänä on eduskuntavaalit. Tarpeettoman kinastelun sijaan tulisi löytää talouden parantamiselle ja työmarkkinoille yhteinen linja yhteisen Nato-kannan jatkoksi. Muutaman äänekkään vastarannan kiisken äänen kalastelu johtaa kansakunnan heikentymiseen. Maapallon laajuinen hintojen nousu, raaka-ainepula ja ruokavaje vyöryy tännekin.

Australia houkutteli jo vuonna 1914 ilmoituksin suomalaisia töihin. Suomi voisi nyt tehdä saman koulutushoukuttimin ja hallitusti ennen kuin ilmastonmuutos ajaa etelästä nälkäisen väen vuolaana virtana pohjoiseen.

Kirjoittaja on huolissaan tulevasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos