Yrittäjien ympäröimässä yhteiskunnassa me kaikki olemme yrittäjiä - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Yrittäjien ympäröimässä yhteiskunnassa me kaikki olemme yrittäjiä

Nokian lukion lehtikerholainen Emilia Parkkila kirjoittaa havainnoistaan koronan keskellä.

4.5. 6:00

Puheenaiheiden kirkkaimpana tähtenä on sädehtinyt yrittäjien asema koronakriisin keskellä. Viimeaikaiset ravintolasulut käynnistivät osaltaan paheksuntaa. Marinin hallitus on edelleen koossa ja hyvä niin.

Hallitus on aikeissa jatkaa yritysten työmarkkinatukea pitääkseen taloutta hengissä. Asia on huolestuttava ja syytä ottaa vakavasti. Tarkastellaan tilannetta kuitenkin useamman yrittäjän kannalta ja laajemmin.

Wikipedia määrittelee yrittäjän henkilöksi, joka yksin tai yhdessä muiden kanssa organisoi liiketoimintaa itsensä tai jonkun muun havaitseman liiketoimintamahdollisuuden hyödyntämiseksi. Tämä on yksi tapa määrittää kyseinen nimike, ja ehkä yleisinkin. Korona-aika on kuitenkin avartanut omaa mieltäni ja laajentanut käsitystäni yrittäjästä.

Nimike on itselläni saanut uuden tarkoituksen: me kaikki olemme yrittäjiä. Vaikka olisimmekin ilman hienoa tai vähemmän hienoa liikeideaa, me kaikki yritämme jotain.

Hallitus yrittää tehdä oikeita päätöksiä kaikkien eduksi, vaikkei siltä aina tuntuisikaan. Jokainen yrittää tehdä oikeita päätöksiä itsensä ja muiden eduksi. Kouluissa opettajat yrittävät antaa opetusta parhaalla mahdollisella tavalla. Ollaan sitten pulpetin äärellä tai ruudun toisella puolella.

Työpaikoissa yritetään noudattaa mahdollisimman normaalia arkea ja rutiineja. Urheiluseuroissa yritetään pitää harjoituksia yllä ja kehityksenjunaa liikkeellä. Sanoisin, että yleisin yritysmuoto nykyisin on perusjaksaminen tämän kaiken keskellä.

Sitten on vielä niitä, jotka eivät kuulu yrittäjien enemmistöön. He eivät yritä sopeutua muunneltuun arkeen eivätkä ymmärrä meidän ”normiyrittäjien” motiiveja yrittää. Enemmistöön kuulumattomilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka tietoisesti ja jatkuvasti uhmaavat yleisiä koronaa hillitseviä rajoituksia. Optimistina haluan uskoa näidenkin ihmisten yrittäneen ymmärtää vallitsevaa tilannetta kuitenkaan siinä onnistumatta. Liikeidean omaavat yrittäjät tietävät, miten vaikeaa yrittäminen voi joskus olla.

Poikkeuksetta se pätee meihin kaikkiin.

Olit sitten yrittäjä tai et, meitä kaikkia yhdistää yksi asia. Tietämättömyys siitä, mitä tuleva tuo tullessaan.

Yrittäkäämme kaikki jaksaa päivään, jolloin voimme viimein ottaa tosissamme Juha Tapion biisin Paremmat päivät!

Kirjoittaja on nokialainen lukiolainen.

Luitko jo nämä?

Mainokset