Liian moni eläkkeensaaja putoaa köyhyysrajalle - arjen yllätyksiin pitää varautua - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Liian moni eläkkeensaaja putoaa köyhyysrajalle - arjen yllätyksiin pitää varautua

Moni keskimääräistä eläkettä saava tipahtaa vähävaraiseksi, kun terveysmenot kasvavat. Tilanne ei saa olla näin yllättävä.

22.3. 6:00

Eläkeläisten keskimääräinen toimeentulo on noussut viime vuosikymmeninä, mutta osa eläkeläisistä joutuu silti turvautumaan toimeentulotukeen. Tai no, ne jotka niin sanotusti kehtaavat.

Turvautuminen sosiaaliturvaan tai toimeentulotukeen on henkisesti vaikea asia. Kun on tehnyt pitkän ja aktiivisen työuran, kantanut vastuunsa, maksanut veronsa ja lopulta jäänyt eläkkeelle - joka ei riitäkään elämään - kynnys taloudellisen avun pyytämiseen nousee korkeaksi.

Korkea saa kynnys ollakin. On väärin, että keskimääräistä tai jopa hyvää eläkettä ansaitseva joutuu miettimään taloudellisen tuen anomista, jotta edes perusarki hoituisi.

Joka neljäs nokialainen on yli 65-vuotias ja seniorikaupunkialisten määrä kasvaa koko ajan väen ikääntyessä ja muuttajien mukana.

Yli 65-vuotiaana arjen terveydenhuollon menot kasvavat luonnostaan. Toisinaan tulee tarve ambulanssille, sairaalahoidolle, leikkauksille ja tutkimuksille. Ja vaikka kyse olisi julkisen terveydenhuollon palveluista, ilmaisia ne eivät ole.

Reilun 1000 euron eläkettä saavalle yli 500 euron sairaalalasku on liian suuri.

Yllätyksiä nämä menot eivät saisi olla. Elämänmuutoksiin ja kulujen kasvuun voi ja pitää varautua. Yksi tärkeä apu on valmennus: näin tulosi tulevat muuttumaan, tällaisia kuluja sinulle tulee.

Tässä valmennuksessa kunta, yritykset, työpaikat ja rahoituslaitokset ovat nyt avainasemassa. Muutoksiin on varauduttava ennen kuin ne tapahtuvat.

Luitko jo nämä?

Mainos