Lapsia tulee kasvattaa muutoskestävyyteen ja joustavuuteen sekä hyviksi tiimitekijöiksi, kirjoittaa Pauliina Pikka kolumnissaan - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Lapsia tulee kasvattaa muutoskestävyyteen ja joustavuuteen sekä hyviksi tiimitekijöiksi, kirjoittaa Pauliina Pikka kolumnissaan

Kuvituskuva.­

21.11.2020 18:00

Maapallolla eletään tällä hetkellä poikkeuksellista ajanjaksoa. Koronapandemia on haastanut yhteiskuntamme tutut toimintatavat, niin myös koulutuksessa.

Suomalainen koulutus on ollut parhaimmistoa niin kauan kuin eurooppalaista koulutusta on vertailtu ja on sitä edelleen.

EU-maiden koulutusjärjestelmien vertailussa ”Education and Training Monitor” on ennakoitu tulevaisuudessa pehmeiden taitojen, kuten luovuuden, sosioemotionaalisten taitojen, viestintä- ja vuorovaikutustaitojen sekä ongelmanratkaisukyvyn korostuvan, kun teknologia ja älylaitteet haastavat ihmisen roolin työmarkkinoilla.

Tämä on vaikuttanut ja vaikuttaa merkittävästi kasvatukseen ja opetukseen.

”Kaikkiin kysymyksiin ei ole absoluuttisesti oikeita vastauksia.”

Itse asiassa tässä ollaan kasvatuksen ja koulutuksen ytimessä – kasvattamassa lapsia ihmisyyteen ja eettisesti vastuulliseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä luomassa edellytyksiä kehittää itseään koko elämän ajan.

Lapsia tulee kasvattaa muutoskestävyyteen ja joustavuuteen sekä hyviksi tiimitekijöiksi. On tarpeen kyseenalaistaa kilpailu tiedollisesta paremmuudesta ja tavoitella kykyä mukautua, oppia uutta, ymmärtää asioita sekä käyttää ja tuottaa tietoa.

Tätä tulevaisuus on, jatkuvaa oppimista, osaamisen täydentämistä ja uudelleen kouluttautumista.

Emme tiedä, mihin tulevaisuuden ammatteihin lapsia nyt kasvatamme, mutta tiedämme, että jatkuvaa uuden oppimista ja mukautumiskykyä tarvitaan.

Aalto-yliopiston professori, filosofian tohtori Lauri Järvilehto on sanonut, että tänä ennen näkemättömänä ajanjaksona meidän on oltava armollisia ja mukauduttava jatkuvan oppimisen kautta.

Jotta me jaksamme tätä, meillä täytyy olla sisäinen motivaatio, joka muodostuu kyvystä toimia ja vaikuttaa, selkeistä tavoitteista sekä tämän kaiken merkityksellisyydestä.

Näissä sanoissa on paljon viisautta. Olemme oppineet kuluvan vuoden aikana paljon – ja opimme edelleen. Meidän on kestettävä epävarmana jatkuvaa tilannetta ja hyväksyttävä, että kaikkiin kysymyksiin ei ole absoluuttisesti oikeita vastauksia.

Saamme ja joudumme oppimaan koko ajan uutta ja mukautumaan vallitsevaan tilanteeseen. Olemme tämän jälkeen aiempaa valmiimpia tulevaisuuteen – millainen ikinä se onkin.

Pauliina Pikka

Kirjoittaja on nokialainen paluumuuttaja ja Nokian kaupungin sivistysjohtaja.

Luitko jo nämä?

Mainokset