Pääkirjoitus: Karanteeni vai eristäytyminen? I Nokian Uutiset - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Kuinka vakavasti suhtaudut rajoituksiin?

Kerron sinulle yhden tarinan. Sen jälkeen toivon, että suhtaudut vakavasti ohjeisiin, joita saat, sillä se on yhteistyötä ja tästä yhteisöstämme välittämistä.

23.3.2020 6:00

Ei tämä nyt niin vakavaa ole. Ei koske minua. Lopettaisivat tuon jatkuvan koronasta kertomisen.

Hallitus on rajuin toimin rajoittanut ihmisoikeuksiin kuuluvaa liikkumisen vapautta ja perusoikeuksia. Sellaisia rajoituksia ei tehdä kevyin perustein. Viimeaikaiset toimet ovat rauhanajan kovimmat.

Ja silti: kaupungissamme oli viime viikonloppuna vilkkaampaa kuin aikoihin. Markettien parkkipaikat olivat täynnä. Kaupassa jonoja. Liikenteessä ruuhkaa. Jalkapallokentillä näkyi lapsia, teinejä, aikuisia miehiä joukolla pelaamassa palloa.

Tämä ei ole loma. Tämä on poikkeustila. Vastassa on yhteinen vihollinen.

Toisinaan vastareaktio ja asioiden kieltäminen ovat tapa suhtautua pelottavaan ja yllättävään asiaan. Niin mieli toimii ja se sallittakoon - henkisellä tasolla

Fyysisen liikkumisen rajoittamisessa on nyt aidosti hyvä tarkoitus: suojele itseäsi, suojele muita. Erityisen tärkeitä rajoittaminen on riskiryhmille: teille, yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluville. Asialla ei ole leikkiminen.

Kuulin entisen työkaverin sairastuneen Helsingin seudulla. Ennen hänkin oli viitannut kintailla ohjeisiin ja uutisiin. Nyt hän on karanteenissa viikon ikäisen vauvansa kanssa. ”Annan lapselleni kaiken läheisyyden, sillä ajattelen, että eristäytyminen hänestä olisi sittenkin hänelle vakavampaa kuin sairastuminen, mutta rukoilen, ettei hän saa tätä tautia.”

Ihmiskunta on uuden edessä. Mutta me selviämme, me sopeudumme, uskokaa pois.

Venetsiassa vesi virtaa kirkkaana. Kiinassa taivas on selkeä. Ja kevät, kesäkin, sieltä ne taas tulevat.

Luitko jo nämä?

Mainos