Mitä oikeastaan juhlimme, kun juhlimme urheiluvoittoja? - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Mitä oikeastaan juhlimme, kun juhlimme urheiluvoittoja?

29.11.2019 9:55

Huuhkajat tekivät sen: EM-kisapaikka varmistui ja suomalaiset sekosivat hetkeksi onnesta. Pieneksi maaksi olemme saaneet nauttia urheilumenestystä mittavasti ja kovien tekijöiden lista on pitkä Paavo Nurmesta Laura Lepistöön. Oman osansa voitonhuumasta saavat myös ne, jotka eivät urheilua normaalisti seuraa. Erityisesti heille – tai siis meille – urheilumenestys maistuu, sillä emme joudu kokemaan penkkiurheilun ikäviä puolia: kiperiä tappioita viime minuuteilla, kisakatsomon kylmyyttä tai yllättäviä skandaaleja.

Mitä oikeastaan juhlimme, kun juhlimme urheiluvoittoja? Tuskin pelkästään tulevia koitoksia isommilla kentillä, sillä voiton hetket saavat mukaansa myös ne, jotka eivät penkkiurheilua finaalien ulkopuolella seuraa. Voitonhuuma kestää aikaa, ja hurjista loppukireistä ja viime hetken ilmaveiveistä puhutaan baareissa ja uimahallien saunoissa vielä vuosikausia myöhemmin.

Urheilumenestyksen myötä kieleemme on muodostunut ilmaus, jonka vivahteita on mahdotonta kääntää vieraille kielille: ”torilla tavataan!” tai vain ytimekäs ”torille!”, joka on laajentunut jokaiseen tapaukseen, kun Suomi mainitaan ulkomaisissa medioissa. Tori muuttuu paikaksi, jossa normaalit säännöt eivät päde. Erityisesti pimeänä pakkasyönä voiton jälkihehkussa tori on ainoa paikka, jossa on luvallista halata tuntematonta ihmistä. Onhan hän kokenut saman tunteiden vuoristoradan: epätoivoisen jännityksen ja lopputulosten euforian.

Menestyminen valaa uskoa vanhan kansan sanontoihin. Luja tahto todellakin vei läpi harmaan kiven. Kansanluonne toteutuu, kun pieni ja sisukas Suomi vie voiton vastoin kaikkia odotuksia. Urheilulajeissa, joissa Suomi normaalisti on altavastaajana, voitto tuntuu erityisen makealta. Draaman kaaressakin katsojia viehättää musta hevonen, joka tulee viime hetkellä kuvioihin ja sekoittaa koko dynamiikan. On mukavaa olla sellaisen hahmon puolella, jonka menestystä kukaan ei osannut odottaa, koska ehkä minäkin sitten joskus pääsen näyttämään kaikille, koska tuo joukkuekin siihen pystyi.

Loppujen lopuksi voitokas ottelu tai tiukka finaali on kuitenkin vain muodollisuus. Todellinen voitto tai häviö tapahtuu jo harjoituskaudella halleissa, kentillä ja saleilla. Siellä suomalainen sisu ja urheiluhenki tulee todeksi.

Luitko jo nämä?

Mainokset