Lauri Lepola mielipide - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Mielipide: Punaisten siunaaminen Nokialla

Havainnekuva vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkistä, johon on kaiverrettu nimet.­

16.1.2018 7:55

Tunnetut nokialaiset Tuomo Nenonen ja Seppo Kallio avustajineen tekivät suuren uroteon selvittäessään kotipaikkakunnillamme kirjoilla olleiden punaisten uhrien nimet.

Nokian Uutisissa 13.10. julkaistun nimilistan lisäksi uutisessa mainitaan myös, että Tampereen hiippakunnan piispa siunaa vainajat nimilaatan paljastustilaisuudessa. Myöhemmin tuli kuitenkin tieto, ettei piispa heitä siunaakaan. Miksi ei siunata?

Silloinen arkkipiispa Johansson esitti kirkon mielipiteenä, että sosialismi on saatanasta, eikä heille pidä kirkon sakramentteja myöntää.

Punaisia ei siis saanut haudata kirkkomaahan eikä siunata. Nokiallakin punaiset haudattiin silloisen kirkkomaan ulkopuolelle ja alue aidattiin vahvoin rautaketjuin erotukseksi kunniallisista vainajista.

Punaisten vainajien siunaamisesta Nokialla on monta kertomusta.

Pirkkalan vt. kirkkoherra oleskeli kaiketi silloin Pispalan kirkolla.

Häntä pyydettiin siunaamaan ensimmäistä punaisten vainajaa, mutta kun hän puheessaan ilmoitti "tämä vainaja menee suoraan helvettiin", niin häntä ei enää pyydetty. Orpokotiyhdistys Siunaukselaa johti silloin pastori Pekka Kurvinen, joka asui kirkon vieressä Maatialassa. Siellä oli yksi Siunaukselan lastenkodeista ja se toimi myöhemmin Nokian pappilanakin.

Selvä maininta löytyy siitä, että Kurvinen siunasi ainakin ne 16 uhria, jotka ammuttiin samanaikaisesti Siuron satamassa. Kenties hän siunasi myös muitakin punaisia.

Vaikka Pekka Kurvinen, joka on muuten kastanut minutkin, ei hyväksynyt sosialismia, hän oli kuitenkin jotenkin inhimillinen punaisiakin kohtaan ja perusti punaorvoille orpokodit Tampereelle ja Viipuriinkin. Viipurin koti siirrettiin sittemmin Karkkuun.

Arkkipiispa Johansson oleskeli kansalaissodan aikana Naantalissa joka oli punaisten hallinnassa, eikä juuri pystynyt toimimaan. Siksi Savonlinnan piispa Otto Colliander johti käytännössä suomen kirkkoa koko kansalaissodan ajan.

Hänen kannanottonsa punaisia kohtaan olivat erittäin jyrkkiä: "Kaikki väkivaltaan syyllistyneet punaiset miehet ja kaikki aseelliset naiset on teloitettava. Saksalaisten vangeiksi jääneet punaiset tuli lähettää loppuiäkseen Saksaan pakkotyöhön".

Ainoa pappi Suomessa, joka julkisesti asettui punaisten puolelle, oli Ruotsinpyhtään vt. kirkkoherra Einari Rauhamäki. Rauhamäki asettui avoimesti punaisten puolelle ja osallistui myös punaisten hallintoon.

Porvoon tuomiokapituli erotti Rauhamäen papinvirasta ja hän piileskeli Helsingissä, kunnes hänet avustettiin pakenemaan Ruotsiin.

Olisiko nyt se aika, että papisto voisi vihdoinkin osoittaa vähän myötätuntoa punaisillekin, kun he kuitenkin kaikki kuuluivat kirkkoon.

Luitko jo nämä?

Mainokset