Mistä tunnet sä Nokian? - Puheenvuoro - Nokian Uutiset

Mistä tunnet sä Nokian?

18.9.2018 13:47

Nokian kaupungin kotisivuilla kaupunkimme esitellään elinvoimaisena ja ekologisena paikkakuntana ja kaupungin missioksi eli ydintehtäväksi on kerrottu ”Hyvinvoivat nokialaiset”. Mutta mistä Nokia tunnetaan ja muistetaan muualla? Tein sosiaalisessa mediassa pienimuotoisen gallubin eilen ja tässä kerron, mistä Nokia tunnetaan seitsemän eri puolella asuvan henkilön mielikuvissa.

Ruotsissa asuva henkilö kertoi, että Nokia on monien lapsuusmuistojensa paikka. Hän muisteli kyläilyjä Kontaassa ja Teernijärvellä. Myös jouluisin tehdyt hautausmaakäynnit olivat jääneet mieleen. Hän kertoi, että äidinäitinsä vanhemmat olivat tulleet evakkoina Pyhäjärveltä tänne ja on ollut useammissa hautajaisissa Nokian kirkossa. Nyt se sukupolvi on poissa. Viimeksi tänä kesänä  Ruotsista lomalla käydessään hän on käynyt etsimässä geokätköjä Nokialta.

Naapurikaupunki Ylöjärvi on lähellä ja silti yksi vastaaja sanoi Nokian olevan mysteeri! Hän kertoi, että on käynyt yhden kerran täällä poliisiasemalla, kun Tampereella oli passitoimiston jono tukossa. Niinpä niin – Ylöjärvellä lakkautettiin pari vuotta sitten poliisilaitos ja mm. passi- ja ajokorttiasiat hoidetaan Nokialla. Vastaaja kertoi myös, että Nokian puhelin on joskus ollut taskussa:)

Toinen ylöjärveläinen vastaaja oli ollut enempi tekemisissä Nokian ja nokialaisten kanssa. Hän mainitsi vastauksessaan ensimmäiseksi Edenin kylpylän ja sitten Hempankaaren, jossa oli ollut juhlissa ja joka oli tuttu hänelle  työkuvioistaan. Vastaajan kummityttö asuu täällä ja paikkakunnan tuttuja paikkoja olivat myös hyvä kangaskauppa ja Penkola. Hän mainitsi myös Tapsan tahdit.

Tamperelainen diakonissa-kollegani mainitsi ensimmäiseksi Pitkäniemen sairaalan ja sitten hän muisti, että täällä asuu moni kollega. Hänelle tuli mieleen myös Nokian renkaat ja kumpparit sekä Urhatun reissu vuodelta 1987.

Ulvilalaisen opettajan mieleen tulivat kehitysvammaisten rippikoulut Urhatussa ja sieltä jo edesmennyt kehitysvammaisten pappi Margit Nyman. Ja hän lisäsi vielä, että ne ovat parhaat muistot Nokialta.

Kokkolan sukulaiselleni tuli mieleen ensimmäiseksi Edenin kylpylä ja sitten valkovuokot ja hyvät marjapaikat. Hän on ollut useita kertoja Nokialla juurikin metsäretkillä. Mukava kuulla, että myös keväiset vuokkometsät olivat hänellä mielessä.

Turkulaiselle vastaajalle tuli mieleen Markku Koivisto, vesikriisi ja kommunistit. Tässä kohtaa mietin, että yhteen aikaan vesikriisi nostettiin aina esiin , kun kerroin olevani Nokialta. Nykyisin se on melkein unohdettu.

Lähetin siis  saman kysymyksen kymmenelle sosiaalisesta mediasta tutulle aktiiviselle facebookkaajalle ja sain seitsemältä  vastauksia. Näistä paikkakuntamme muistetaan ja tunnetaan  tämän gallubin mukaan. Mitään yhteenvetoa ei näin pienestä gallubista voi tehdä, mutta mielenkiintoista oli vastauksia lukea! Eden tuli kahdelle vastaajista ensimmäiseksi mieleen ja siksi kävin nappaamassa kylpylästä kuvan.

Viime kesänä Itä-Suomen reissulla olin kassajonossa ja pääkaupunkiseudulta oleva perheen äiti huomasi, että sylissäni oli kolme isoa ruislimppua. Hän kysyi, että kannattaisiko hänenkin käydä ostamassa kotiin vietäväksi myös sitä leipää. Sanoin vieväni tuota hyvää leipää aina Nokialle.  Ennen kuin hän lähti hakemaan leipää tuliaisikseen, hän huikkasi: ” Siuro on Suomen kauneimpia paikkoja – eikös se ole Nokiaa?” Ja minä ylpeänä vastasin: ”Kyllä!”

Monista erilaisista  asioista ja paikoista Nokia siis muistetaan ja tunnetaan 🙂

 

 

 

 

Luitko jo nämä?

Mainokset