MainosNokian seurakunta

Vaalibussi lähtee kylille ja ajaa lähelle äänestäjiä – nokialaisehdokkaiden eräs piirre erottuu koko hiippakunnan alueella

Nokialla on monia mahdollisuuksia äänestää marraskuun seurakuntavaaleissa ennakkoäänestysaikana 8.–12.11. Vaalipäivän äänestys tapahtuu Nokian kirkossa 20.11.

”Mahdollisuus äänestää vaalibussissa lähellä kotia on saavutettavuusasia, mutta tuohan tällainen erikoisuus myös näkyvyyttä vaaleille”, vs. kirkkoherra Mikko Sulander sanoo ja kannustaa äänestämään.


21.10.2022 9:49

Kun vaalibussi käynnistyy keskiviikkona 9. marraskuuta ja suuntaa Sarkolan kautta Tottijärvelle sekä edelleen Tervasuon kautta Välimaa–Vihnuksen seudulle, Nokian seurakunta ajaa bussin lisäksi myös äänestysaktiivisuuden asiaa.

”Olemme kehittäneet seurakuntavaalien ennakkoäänestystä ottamalla käyttöön tämän kylillä kiertävän vaalibussin. Sen rattiin tarttuu linja-autonkuljettaja, nuorisotyönohjaaja Tapio Salomäki ja kyytiin nousee lisäkseni muutamia muita seurakunnan työntekijöitä”, Nokian seurakunnan vs. kirkkoherra Mikko Sulander esittelee.

Toisen kierroksen vaalibussi ajaa lauantaina 12. marraskuuta iltapäivällä ja illalla, jolloin reitille osuvat Pinsiön kirkko, Linnavuori, Siuron Koski-Baari, Maurin seurakuntatalo ja Harjuniityn yhteiskoulu.

”Mahdollisuus äänestää vaalibussissa lähellä kotia on saavutettavuusasia, mutta tuohan tällainen erikoisuus myös näkyvyyttä vaaleille”, Sulander pohtii.

Neljän vuoden välein toimitettavissa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa valitaan päättäjät seurakuntien ja seurakuntayhtymien johtoon. Nokian seurakunnan kirkkovaltuustoon valitaan 33 jäsentä, jotka päättävät esimerkiksi kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja tilojen käytöstä sekä valitsevat työntekijöitä.

”Valtuutettu on mukana päättämässä seurakunnan isoista linjoista: kuinka paljon rahaa käytetään eri kohteissa ja miten seurakunnan rakennuksiin ja arvokiinteistöihin panostetaan. Ennalta tiedämme, että seuraavaan kirkkovaltuustoon tulee vähintään 13 uutta valtuutettua”, Sulander kertoo.

”Nyt marraskuussa kokoontuva nykyinen kirkkovaltuusto päättää seurakunnan rakennusten tulevaisuudesta, minkä lisäksi kiinteistöasia on vaaleissa iso teema. Äänestäjät haluavat kuulla ehdokkaiden mielipiteitä asiassa. Esillä on uuden seurakuntatilan rakentaminen sekä joistakin seurakuntatiloista luopuminen ja niiden korvaaminen seurakunnan toiminnassa.”

Mikäli Nokialla päädytään valitsemaan uusi kirkkoherra välittömän vaalin sijaan välillisellä vaalilla, uudet kirkkovaltuutetut ovat avainasemassa.

”Tällöin vaaleissa nyt äänestettävä kirkkovaltuusto valitsee uuden kirkkoherran. Lisäksi reilun kahden vuoden kuluttua järjestetään kirkolliskokousvaalit, joissa äänioikeutettuja ovat juuri kirkkovaltuustojen jäsenet. Kirkolliskokous päättää muun muassa uskoon ja oppiin liittyvistä kysymyksistä, joista viime vuosina näkyvimmin lienee ollut esillä kirkon suhtautuminen avioliittoon.”

Hyvä tilaisuus nostaa äänestysprosenttia

Seurakuntavaaleihin liittyy yhtäältä kysymys alhaisesta äänestysprosentista ja toisaalta ajatus mahdollisuudesta nostaa äänestysaktiivisuutta. Viimeksi toimitetuissa vuoden 2018 vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4 ja Nokian seurakunnan 12,2.

Nokialla onkin erinomainen tilaisuus aktivoida äänestäjiä, sillä mukana on yhteensä 45 ehdokasta kolmella ehdokaslistalla.

”Arvostan todella paljon listojen kerääjien työtä: he ovat onnistuneet saamaan mukaan ehdokkaita erilaisilla taustoilla ja innostaneet myös nuoria asettumaan ehdolle.”

Nokian seurakunta erottuu ehdokkaiden keski-iällä niin Tampereen hiippakunnassa kuin koko maassakin.

”Ehdokkaiden keski-ikä meillä on 48,42 vuotta, mikä on toiseksi nuorin Tampereen hiippakunnassa. Edellä on vain Lopen seurakunta 47,17:n keski-iällä. Koko maassa olemme sijalla 22.”

Seurakuntavaaleissa jokaisella 16 vuotta täyttäneellä kirkon jäsenellä on äänioikeus.

”Tämä vaalien erikoisuus korostaa nuorien ehdokkaiden tärkeyttä. On muutenkin hyvä tunnistaa ehdokkaiden joukosta oman viiteryhmän ihmisiä. Ei ole väärää tapaa valita oma ehdokas: jos naapurin Pena on hyvä tyyppi tai Liisa harrastustoiminnasta tuttu henkilö, se on jo peruste äänestää”, Mikko Sulander kannustaa vaikuttamaan.

Seurakuntavaalit 2022

Äänestys Nokian seurakunnassa

Ennakkoäänestys 8.–12.11.2022

Tiistai 8.11.

■ Kulmakivi klo 9–18

■ Prisma klo 9–18

Keskiviikko 9.11.

■ Kulmakivi klo 9–18

■ Silta-Kampus klo 10.30–12

■ Maatialan pappila klo 18–20

Torstai 10.11.

■ Kulmakivi klo 9–18

■ K-Supermarket Löytis klo 9–18

Perjantai 11.11.

■ Kulmakivi klo 9–18

■ Prisma klo 9–18

Lauantai 12.11.

■ Kulmakivi klo 9–18

■ K-Citymarket klo 11–17

Vaalibussi

Keskiviikko 9.11.

■ Sarkola (entinen Mattilan kauppa) klo 17–17.30

■ Tottijärven kirkko klo 18–18.30

■ Tervasuo (Sorvantien ja Urhatuntien risteys) klo 19–19.30

■ Välimaa–Vihnuksen alue (Vikkulankadun ja Kalkuntien risteys) klo 20–20.30

Lauantai 12.11.

■ Pinsiön kirkko klo 14–14.30

■ Linnavuori (Linnavuorentien ja Huhtalevontien risteys) klo 15–15.30

■ Siuron Koski-Baari klo 16–16.30

■ Maurin seurakuntatalo klo 17–17.30

■ Harjuniityn yhteiskoulun piha klo 18–18.30

Vaalipäivän äänestys

Sunnuntai 20.11.

■ Nokian kirkossa messun jälkeen alkaen noin klo 11.30 ja päättyen klo 20.

Arvion mukaan vaalin tulos on selvillä sunnuntai-iltana 20.11. klo 23:een mennessä.

Lue myös: