MainosNokian seurakunta

Näistä syistä olen seurakunnalleni tärkeä myös päättäjänä – ”Tämä ei ole jatkuvaa asioista vääntämistä, vaan hyvien ja tärkeiden asioiden edistämistä”

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnissa valmistaudutaan ensi marraskuussa järjestettäviin seurakuntavaaleihin. Nyt on aika harkita ehdokkuutta.

Seurakunnan uudet luottamushenkilöt valitaan vuoden 2023 alusta alkavalle kaudelle.


20.4.2022 10:34

Miksi olen seurakunnalleni tärkeä myös päättäjänä? Mitä työstäni luottamushenkilönä voin saada? Mitä itse voin antaa?

Nokian seurakunnan vs. kirkkoherra Mikko Sulander pohtii lisäksi yhtä kysymystä seurakuntien vaalivuonna:

”Miten ihmiset rohkaistuisivat lähtemään luottamushenkilöiksi, ja nimenomaan Nokian seurakunnassa, jossa on eletty tuulisia aikoja? Rehellisesti voi myöntää ja sanoa ääneen, että seurakunnalla on ollut hankalia asioita sylissään. Juuri siksi on valtavan tärkeää lähteä vaikuttamaan”, hän kannustaa.

”Kun katsoo asioita vain julkisuuden kautta ja otsikoiden läpi, voi helposti päätyä kysymään, haluanko olla päättämässä seurakunnan asioista. Luottamushenkilönä oleminen ei kuitenkaan ole jatkuvaa asioista vääntämistä, vaan hyvien ja tärkeiden asioiden edistämistä. Siinä pääsee hienolla tavalla näkemään, kuinka seurakunnassa tehdään hyvää ja miten voi itse olla siinä mukana. Se on palkitsevaa.”

Päätöksenteko seurakunnassa on Sulanderin mukaan yhdessä toimimista ja yhteisten kompromissien tekemistä.

”Näen sen kaikkein eniten yhteisenä viisautena ja yhdessä viisastumisena”, hän kiteyttää.

Omina tärkeinä ja parhaina kokemuksinaan vuorovaikutuksesta Sulander mainitsee aiemmista tehtävistään yhdessä luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa edistetyt ja valmiiksi saadut projektit.

”On voimaannuttava kokemus päätyä yhteiseen lopputulokseen ja yhdessä sitoutua siihen.”

Ehdokkaaksi

Tunnistatko itsesi?

Haluan kehittää oman seurakuntani toimintaa.

Olen valmis sitoutumaan päätöksentekoon esimerkiksi seurakunnan taloudesta, strategiasta ja veroprosentista.

Tunnen seurakuntani tilanteen, toimintaa ja työntekijöitä.

Olen 18 vuotta täyttänyt Nokian seurakunnan konfirmoitu jäsen ja voin siten asettua ehdokkaaksi.

Haluan tehdä hyvää.

Koska kirkkoherran pesti on laaja tehtävä, toisena omakohtaisesti vahvana kokemuksenaan Sulander mainitsee mahdollisuuden tukeutua luottamushenkilöiden osaamiseen.

”Mukana on monen alan ammattilaisia ja loistavia ihmisiä. On hieno soittaa ja kysyä asiantuntemusta tilanteessa, jossa huomaa oman rajallisuutensa.”

Luottamushenkilönä toimiminen tarjoaakin mahdollisuuden antaa omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan yhteisön käyttöön.

”Se on merkittävää esimerkiksi rakennusprojekteissa tai kun kehitämme nuorisotyön ja diakoniatyön muotoja. Esitänkin kutsun tulla antamaan omaa osaamistaan yhteiseen käyttöön, sillä tarvitsemme seurakunnassa kokemusta eri elämänaloilta.”

Kirkon luottamushenkilön työllä seurakunnassa on Sulanderin mukaan aina myös suurempi tarkoitus kuin talojen rakentaminen tai henkilöstön rekrytointi.

”Kieltämättä kyseessä on aika ainutlaatuinen tehtävä: olla luottamushenkilö hengellisessä organisaatiossa, jossa työhön käydään rukoillen ja ajatuksella, että tällä toiminnalla on konkreettisia päätöksiä suurempi merkitys ja pyhä tarkoitus. Kirkon vaalikampanja on tänä vuonna rakennettu kolmelle sanalle: uskottu, toivottu ja rakastettu. Ne tiivistävät kivasti sen, että luottamushenkilönä oleminen on myös hengellistä työtä”, hän luonnehtii.

”Väliaikaisena kirkkoherrana minulla on myös selkeä projektitehtävä paremmasta päätöksentekojärjestelmästä. Nokian seurakunnassa onkin jo aloitettu ohjelma, miten toteutetaan sujuvampaa, läpinäkyvämpää ja ennakoivampaa päätöksentekoa. Tämän asian henkilökohtaisena takuumiehenä haluan myös vakuuttaa, että luottamushenkilöksi kannattaa lähteä”, Mikko Sulander tähdentää.

Fakta

Seurakuntavaalit 2022

Nokialla äänestetään luottamushenkilöt kirkkovaltuustoon.

Varsinainen vaalipäivä on 20.11.2022, ennakkoäänestysaika 8.–12.11.2022.

Ehdokasrekrytointivaihe on maalis–syyskuussa ja ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022.

Äänioikeus on jokaisella 16 vuotta täyttäneellä kirkon jäsenellä. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen.

Ehdokkaaksi voi asettua jokainen 18 vuotta täyttänyt Nokian seurakunnan konfirmoitu jäsen.

Vähintään 10 äänioikeutettua seurakunnan jäsentä voi perustaa valitsijayhdistyksen ja asettaa seurakuntavaaleissa ehdokkaita.

Tietoa vaaleista ja ehdokkaaksi asettautumisesta saat seurakuntavaalit.fi-sivustolta.

Tietoa seurakuntavaaleista Nokian seurakunnassa saat täältä.

Valitsijayhdistysten sivulle pääset tästä.

Lue myös: