Koronarokotukset alkoivat Nokialla - Koronavirus - Nokian Uutiset

Koronarokotukset alkoivat Nokialla – ”Itse rokotus tapahtuu nopeasti, mutta THL vaatii poikkeuksellisen kattavat kirjaustiedot”

Ensimmäiset koronarokotukset annettiin Nokialla maanantaina 11. tammikuuta. Tiistaina päästiin aloittamaan terveyspalveluiden henkilökunnan rokotukset.

Lääkäri Petri Seppälä istahti ensimmäisenä tuoliin, kun Vihnusaseman kiirevastaanoton henkilökunnan rokotukset aloitettiin tiistaina. Rokotteen antajana sairaanhoitaja Heidi Sauramo.­

12.1. 14:43

Koronarokotukset ovat nyt alkaneet myös Nokialla. Ensimmäiset rokotteet annettiin maanantaina, kansallista rokotusohjelmaa noudattaen, kriittisimmässä asemassa oleville asumis- ja hoivapalvelujen asiakkaille.

Tiistaina aloitettiin terveyspalveluiden henkilökunnan rokottaminen Vihnusaseman kiirevastaanotolla. Samaan aikaan aloitettiin myös Vihnuskodin asukkaiden rokottaminen.

Henkilökunnasta ensimmäisenä rokotusvuoroon pääsi lääkäri Petri Seppälä, joka heittää tottuneesti villapuseron päältään ja istahtaa tuolille sairaanhoitaja Heidi Sauramon eteen.

Varsinainen toimenpide on ohi hetkessä, ja Seppälä tuumaa, ettei Comirnaty-rokotteen uppoaminen olkalihakseen ”tuntunut missään”.

– Itse rokotus tapahtuu nopeasti, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vaatii poikkeuksellisen kattavat kirjaustiedot seurannan ja mahdollisen jäljittämisen helpottamiseksi. Jos Suomessa moititaan rokotusten antamisen hitautta, niin on hyvä muistaa, että kaikissa maissa ei ole THL:n kaltaista valvovaa toimijaa, sanoo vastaava hoitotyön johtaja Heidi Leppänen.

Leppänen tekee yhdessä va. apulaisosastonhoitaja Outi Törmän kanssa kellotustestin, ja toteamme, että yhden asiakkaan rokotustietojen kirjaamiseen kuluu todellakin useampi minuutti. Tiedot kirjautuvat reaaliajassa THL:n tietojärjestelmään, joten niitä ei voi naputella tietokoneelle kootusti jälkikäteen.

– Rokotteissa on myös tarkat käsittelyohjeet siitä, milloin ne voi ottaa kylmästä huoneenlämpöön ja milloin ja miten niitä laimennetaan. Siihenkin menee oma aikansa, Sauramo lisää.

Toinen rokote annetaan kolmen viikon päästä

Kun tiedot on kirjattu, Sauramo lupaa vielä laittaa Seppälälle muistutusviestin siitä, että rokotesarjan vaatima toinen rokotus on edessä kolmen viikon päästä.

Leppänen kertoo, että jokainen kuntalainen saa ensimmäisen rokotuksen jälkeen kattavat ohjeet ja ajan seuraavaan rokotukseen, joka voidaan antaa aikaisintaan 21 päivän kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Kun rokotusohjelmaan kirjattu ykkösryhmä, eli Covid-19-tautiin sairastuneita hoitavat ja muu kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, sekä iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumisyksiköiden henkilöstö ja asukkaat, saadaan rokotettua, on kakkosryhmän vuoro.

Tähän ryhmään kuuluvat 70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt. Kakkosvaiheessa rokotuksen saavat myös esimerkiksi ne omaishoitajat, joiden omainen on yli 70-vuotias.

Sen sijaan niiden henkilöiden, jotka asuvat samassa taloudessa alle 70-vuotiaan riskiryhmäläisen kanssa, rokotusvuoroon asuinkumppani ei vaikuta.

Nokian kaupunki on aiemmin arvioinut, että kakkosryhmää päästäisiin rokottamaan lähempänä maaliskuuta, eikä ajankohta ole tuosta vielä tarkentunut. Niinpä kaupungin rokoteajanvarauskaan ei ole vielä toiminnassa, mutta se avataan heti, kun ajankohta varmistuu.

Koronarokotukset

Vihnusasemalla aloitettiin koronarokotukset tiistaina 12. tammikuuta.­

Koronarokotukset alkoivat Nokialla tällä viikolla. Ensimmäisenä rokotetaan asumis- ja hoivapalvelujen asiakkaita ja henkilökuntaa sekä koronanäytteenoton ja kiirevastaanoton henkilöstöä.

Nokialla nyt annettavat rokotteet ovat Comirnaty-rokotteita. Rokotesarjaan kuuluu kaksi rokotusta, ja niiden välissä on oltava kolmen viikon tauko.

Rokotteiden jakelusta kuntiin vastaavat valtakunnallisesti THL ja alueellisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Nokian kaupunki ei voi vaikuttaa saataviin rokotemääriin tai niiden jakeluaikatauluihin.

Muiden paitsi ykkösryhmän koronarokotukset järjestetään Nokialla ajanvarauksella.

Rokotukseen varataan aika verkossa tai puhelimitse sitten, kun kakkosryhmän rokotusajankohta tarkentuu.

Rokotuksiin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

Lähde: Nokian kaupunki

Lue lisää: Kun koronarokotukset alkavat Nokialla, aika tulee varata netissä tai puhelimitse

Lue lisää: Millainen on rokotetilanne Pirkanmaalla? Mitä eroa rokotteilla on? Kokosimme seitsemän kysymystä ja vastausta koronarokotteista

Luitko jo nämä?

Mainokset