Hallitus tarkensi tiedotustilaisuudessa valmiuslain vaikutuksia – ”Ulkomaille matkustaneiden suomalaisten on aika päättää, palaavatko kotiin vai jäävätkö sinne, missä nyt ovat ja sikäläisten terveyspalvelujen piiriin” - Koronavirus - Nokian Uutiset

Hallitus tarkensi tiedotustilaisuudessa valmiuslain vaikutuksia – ”Ulkomaille matkustaneiden suomalaisten on aika päättää, palaavatko kotiin vai jäävätkö sinne, missä nyt ovat ja sikäläisten terveyspalvelujen piiriin”

Pääministeri Sanna Marin totesi olevan mahdollista, että Suomessa joudutaan menemään myös liikkumisen rajoittamiseen, mutta nyt tarvetta sen mahdollisuuden käyttöönotolle ei vielä ole.

17.3.2020 16:47 | Päivitetty 17.3.2020 16:51

Suomen hallitus kertoi maanantaina, että Suomessa on todettu poikkeusolo. Sen vuoksi eduskunta käsittelee tiistaina valmiuslain käyttöönottoa.

Hallitus piti ennen eduskunnan käsittelyä tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta ja valmiuslain käyttöönotosta.

Valtioneuvosto on antanut kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta: toisen tavanomaisella ja toisen kiireellisellä menettelyllä.

– Toinen käyttöönottoasetus menee siis eduskunnan käsittelyyn, toinen on voimassa välittömästi, pääministeri Sanna Marin avasi juridisia muotoiluja.

Ministerit avasivat valmiuslain käyttöönoton käytännönvaikutuksia tiedotustilaisuudessa seuraavasti:

Sisäministeri Maria Ohisalo:

–  Poliisi valvoo valtioneuvoston asettamia rajoituksia mahdollisuuksien mukaan. Pelastustoimi keskittyy kiireellisten henkeä ja terveyttä uhkaavien tehtävien turvaamiseen. Eläkkeellä olevia poliiseja ja rajavartioita voidaan kutsua takaisin töihin.

– Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa 19.3. kello 00.00 aina 13.4. asti.

– Rajavalvonnan osalta tiukat toimet. Ulkomaille ei nyt pidä matkustaa lainkaan, millään välineellä. Ulkomailta palaavat asetetaan 14 vuorokaudeksi karanteeniin. Suomalaiset ja Suomessa asuvat saavat aina palata Suomeen ja muualla asuvat palata kotiinsa. Tavaraliikenne ja välttämätön työmatkaliikenne sallitaan. Rajanylityspaikkojen ja lentokenttien aukioloa supistetaan, osa suljetaan.

–  112 on tärkeä numero muistaa, mutta ei silloin, kuin epäilee koronatartuntaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto:

– Olemme pahoillamme nyt peruuntuvien työ- ja vapaa-ajan matkojen vuoksi.

– Edesautamme sitä, että muiden maiden kansalaiset pääsevät Suomen kautta kotiinsa.

– Suomen kansalaisten ei pidä nyt lähteä ulkomaille. Nyt ulkomailla olevia suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan kotiin.

– Ulkoministeriö ei voi järjestellä suomalaisten matkoja kotiin, mutta on valmis auttamaan aidoissa hätätapauksissa.

Ministeri liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka:

– Ulkomailla olevien kansalaisten kotiinpaluu on haaste. Nyt ulkomailla olevien on siis aika päättää, aikovatko ulkomailla olevat suomalaiset palata kotiin vai jäädä sinne missä nyt ovat ja sikäläisten terveyspalvelujen piiriin.

– Finnair on perunut ison osan lennoistaan.

– Junamatkustajaliikenne Suomen ja Venäjän välillä keskeytetään. Tavaraliikenne jatkuu.

– Merimatkaliikenne on keskeytynyt. Välttämätöntä työmatkaliikennettä ja tavaraliikennettä jatketaan.

Vastauksia kysymyksiin

Hallitus antoi käyttöönottoasetuksen lääkkeistä kiireellisenä: Onko hallitus huolestunut lääkkeiden riittämisestä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen?

– Tällä hetkellä Suomessa on lääkkeitä hyvin varastossa. Lääkkeiden saamisen turvaamiseksi on tarvetta ottaa käyttöön tiukat rajoitukset, jotta niitä eniten tarvitseville voidaan taata lääkkeet. Halutaan määrätä myyntirajoituksista apteekeissa ja toimittamisesta tukuista. Koskee myös esimerkiksi hoitotarvikkeita.

– Suomessa on hyvät varastot, mutta moni muu maa haluaisi päästä niihin käsiksi. Myöhemmin arvioidaan, onko tarve tehdä rajoitteita myös lääkkeiden poisviemiseksi maasta.

Miten liikkumisen ja kokoontumisen rajoituksien noudattamista aiotaan valvoa? Pääministeri Sanna Marin vastaa:

– Jo käytössä olevan lainsäädännön puitteissa on mahdollista valvoa yli 10 hengen kokoontumista. On mahdollista, että joudutaan menemään myös liikkumisen rajoittamiseen, mutta nyt tarvetta sen mahdollisuuden käyttöönotolle ei vielä ole.

– Haluaisin uskoa, että ihmiset noudattavat antamiamme suosituksia ihan itse, mutta tarvittaessa myös valvonta on mahdollista.

Hallitus järjestää keskiviikkona tiedotustilaisuuden kouluihin ja päiväkoteihin liittyen sekä muitakin tiedotustilaisuuksia pitkin viikkoa.

Luitko jo nämä?

Mainos