Saako nyt pelata pallopelejä? - Koronavirus - Nokian Uutiset

Onko oikein, että nuoriso kokoontuu Menkalaan pelaamaan? – hallitus tiukensi linjaansa torstaina

Nokian kaupunki avaa puhelinpalveluja muun muassa lapsiperheiden ja yli 70-vuotiaiden neuvontaan.

Silminnäkijät epäilevät, että urheiluseurat järjestävät Menkalan kentällä harjoituksia kielloista huolimatta. Seurat kiistävät moisen jyrkästi.

20.3.2020 10:45 | Päivitetty 20.3.2020 10:57

Nokian Uutisten lukija lähetti toimitukseen keskiviikkoiltana 18.3. otetun kuvan, jossa näkyy, että Menkalan kentälle on kokoontunut ihmisiä pelailemaan.

Kuvan lähettäjä toteaa viestissään,: ”Ei taida ihmiset vielä ottaa karanteenia ja kokoontumiskieltoa tosissaan.”

Perjantain Nokian Uutisten tekstiviestipalstalla nimimerkki Ihmettelijä puolestaan kysyy:

– Onko oikein, että nyt koululaiset kokoontuvat isona joukkona pelaamaan Tervasuon kentälle? Eikö ollut tarkoitus vähentää lähikontakteja ja pysyä kotosalla tartuntojen leviämisen estämiseksi!

Nokian Uutisten toimituksella on myös omia havaintoja esimerkiksi Penttilänpuiston tennis- ja koripallokentälle kokoontuneesta nuorisosta.

”Ei pidä mennä joukolla pelaamaan palloa”

Suomen hallitus piti torstaina kello 11 tiedotustilaisuuden koronaviruksen tautitilanteesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi tilaisuudessa kysymykseen, pitääkö lasten ja teinien kaveritapaamisia rajoittaa? Saavatko lapset mennä kaverin kotiin leikkimään? Saavatko naapuruston lapset leikkiä yhdessä? Saavatko kokoontua pelaamaan palloa yhdessä? Saavatko teinit käydä yhdessä kauppakeskuksessa?

–  Tähän voisi hyvin yksiselitteisesti sanoa, että nyt pitää välttää sosiaalisia kontakteja. Nuorten ja lasten ei pidä hakeutua porukoihin. Ei pidä mennä joukolla pelaamaan palloa, eikä mihinkään muuhunkaan paikkaan viettämään aikaa. Julkisilla paikoilla on kielletty yli 10 hengen kokoontuminen. Myös alle 10 hengen kokoontumisia on syytä välttää ja pysyä lähikontaktista pois, ettei synny vaaraa taudin leviämiseen.

Lähikontaktin välttämiseksi muihin ihmisiin on pidettävä 1–2 metrin turvaväli.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen toteaa, että tilannetta seurataan ja uusia päätöksiä tehdään matkan varrella.

Linja on tiukentunut sisäministeriön aikaisemmasta ohjeesta, jonka mukaan esimerkiksi pihapelit ja muut harrastejoukkuelajit sallitaan.

Nokialle avautuu tiistaina 24.3. puhelinpalvelu, lapsiperheet voivat kysyä toimintaohjeita. Numero on 050 395 8877.

Kaupunki avaa uusia neuvontanumeroita pandemia-kysymyksiä varten - päivähoitomaksuista ei vielä linjausta

Mitkä ovat toimintaohjeet yli 70-vuotiaille?

Samassa tiedotustilaisuudessa kysyttiin, millaiset ovat toimintaohjeet yli 70-vuotiaille? Heitä on Suomessa yli 0,8 miljoonaa.

– Heidän tulee välttää kontakteja ja olla karanteeninomaisissa oloissa. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa pian, mitä se tarkoittaa käytännössä, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vastasi.

–  Esimerkiksi vierailut vanhusten luona laitoksissa päättyvät. Se on välttämätöntä, mutta yhteyttä tulee silti pitää muilla keinoilla. Moni vanhus voi nyt tuntea olonsa yksinäiseksi.

Kaikki yli 70-vuotiaat tulevat pian saamaan tarkat ohjeet.

Nokialle on avattu puhelinpalvelu, josta yli 70-vuotiaat voivat kysyä toimintaohjeita. Numero on 044 486 1729.

Saako siirtyä asumaan vaikkapa kesämökille?

–  Liikkumista ei ole rajoitettu Suomen sisällä. Pienillä paikkakunnilla terveydenhuollon kapasiteettia ei kuitenkaan ole samassa määrin kuin isoilla, Sanna Marin muistutti.

–  Aina kun liikutaan, taudin leviämisen riski kasvaa, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) jatkoi.

Luitko jo nämä?

Mainokset