Jumalanpalvelukset siirtyvät toistaiseksi verkkoon - Koronavirus - Nokian Uutiset

Jumalanpalvelukset siirtyvät toistaiseksi verkkoon – kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 henkilöä

Seurakunnan viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi.

Kuvassa on Nokian kirkon suntio Pirjo Ojennus. Kuva on syksyltä 2018.

17.3.2020 11:16

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelukset järjestetään toistaiseksi vain verkossa. Näin tapahtuu myös Nokialla. Piispat antoivat maanantaina seurakunnille ohjeet jumalanpalvelusten järjestämisestä koronavirusepidemian aikana.

Piispat ovat yhdessä päättäneet, että jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi kirkoissa sanajumalanpalveluksina niin, että ne välitetään seurakuntalaisille verkon välityksellä. Kukin seurakunta hoitaa videostriimaukset käytettävissään olevilla keinoilla, ja jumalanpalvelusten seurakunta muodostuu etäyhteyksin osallistuvista seurakuntalaisista.

– Ihmisten huoli koronaviruksen leviämisestä kasvaa päivä päivältä. Kirkon tehtävä tässä tilanteessa on olla ihmisten rinnalla ja välittää uskon ja toivon sanomaa. Vaikeinakin aikoina, ja ennen kaikkea silloin, kirkko jatkaa rukousta kansan ja koko maailman puolesta, piispat sanovat.

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat kirkon hengellisen elämän sydän, ja kirkkolain mukaan ne kuuluvat seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin.

– Tässä tartuntatautitilanteessa ja valtioneuvoston 16.3. päättämien uusien rajoitusten pohjalta on selvää, että säännöksiä on nyt sovellettava ajatellen erityisesti kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä, piispat toteavat kirjeessään.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin

Piispojen ohjeessa todetaan myös, että kirkolliset toimitukset hoidetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin.

Seurakuntien työntekijät sopivat yhdessä perheiden ja omaisten kanssa kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisten tai hautajaisten järjestämisestä. Ohjeen mukaisesti kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Nokialla vainajien siunaamiset toimitetaan Nokian kirkossa kymmenen hengen väkirajoitteella.

Viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi

Seurakuntien muu normaali viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi. Aina kuin mahdollista, seurakunnat siirtävät toimintaansa verkossa tapahtuvaksi.

Verkon lisäksi tv ja radio lähettävät hartausohjelmia

Kirkko palvelee seurakuntalaisiaan yhteistyössä Yleisradion kanssa sähköisesti radiohartauksien, radio- ja tv-jumalanpalvelusten sekä Pisara-hartausohjelman välityksellä.

Muutokset sekä tv- että radiojumalanpalveluksissa ja myös radiohartauksissa ovat mahdollisia. Hartausohjelmia voi seurata myös monilta eri verkkosivuilta.

Edit. 17.3. kello 12.00. Juttua on tarkennettu tiedolla, jonka mukaan Nokialla vainajien siunaamiset toimitetaan Nokian kirkossa kymmenen hengen väkirajoitteella.

Luitko jo nämä?

Mainos