Hallitus ohjeisti yli 70-vuotiaat karanteeniin. - Koronavirus - Nokian Uutiset

Mitä yli 70-vuotiaat saavat nyt tehdä? Valtioneuvoston viestintäjohtaja: ”Ei kukaan kiellä kaupassa tai puistossa käymistä”

Hallitus ohjeisti yli 70-vuotiaat suomalaiset karanteeniin: ”Valitettavasti se on nyt se suositeltava olosuhde”.

Muun muassa kauppakeskus Koskikara Valkeakosken keskustassa rajoitti liikkumista tiloissaan jo viikonlopun aikana. Maanantaina 16. maaliskuuta hallitus kielsi kaikki yli 10 hengen tilaisuudet ja muun muassa ohjeisti yli 70-vuotiaat pitäytymään karanteenin kaltaisissa oloissa.

17.3.2020 13:24

Mitä yli 70-vuotiaat suomalaiset saavat ja eivät saa jatkossa tehdä? Kysymys nousi esille, kun hallitus ohjeisti heidät karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Hallituksen maanantaina määräämien koronavirus-toimenpiteiden kohdassa kymmenen luki tarkalleen näin:

”Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.”

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Saako käydä kaupassa? Saako mennä puistoon?

– Eihän tietenkään ole tarkoitus blokata heitä kotiinsa niin, että he eivät saisi käydä kaupassa tai koiraa ulkoiluttamassa, vastaa valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski Alma Medialle.

– Olennainen sanamuoto on, että ”mahdollisuuksien mukaan” suositellaan välttämään sellaista tarpeetonta kontaktissa olemista niin paljon kuin pystyy. Jokainen pystyy sen itse arvioimaan.

Anttikoski korostaa, että toimenpiteen tarkoitus on ikäihmisten suojelemisessa.

– Siksi nämä kaikki toimenpiteet tehdään, hän sanoo.

– Ulkoilua tai puiston penkillä istumista tämä kokonaisuus ei kiellä keneltäkään.

”Pyri välttämään kontakteja”

Moni on ollut huolissaan siitä, miten ikäihmisten ruokahuolto sujuu jatkossa.

– Monilla heistä (yli 70-vuotiaista) ei valitettavasti ole läheisiä ihmisiä tai verkostoa, joka voisi auttaa asioiden hoitamisessa kuten kaupassa käymisessä. Jos on pakko käydä kaupassa, silloin on käytävä, Anttikoski jatkaa.

– Nyt huomaa, että on perustettu apuryhmiä kaupassa käymiseen. Se on hienoa toimintaa.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja ymmärtää myös ikäihmisten oman hämmennyksen arjen muuttuessa.

– Alleviivaan sitä, että pääohjeen sanamuoto on ”mahdollisuuksien mukaan” – että niin paljon kuin mahdollista pyrkii välttämään kontakteja ja muiden ihmisten kanssa yhdessäoloa. Valitettavasti se on nyt se suositeltava olosuhde.

Hallituksen asettamat toimenpiteet ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Luitko jo nämä?

Mainos