Koronavirukseen liittyvät paikalliset ohjeistukset netistä - Koronavirus - Nokian Uutiset

Koronavirukseen liittyvät paikalliset ohjeistukset ja yhteystiedot saa maanantaista alkaen Omaolo.fi-palvelusta

Omaolo.fi-palvelun koronavirusoirekyselyyn on tulossa maanantaina paikalliset ohjeistukset ja yhteystiedot myös nokialaisille.

Omaolo.fi-palvelun koronavirusoirekyselyyn tulee ensi maanantaina paikkakuntakohtaiset ohjeistukset ja yhteystiedot myös Nokian osalta. Kuvakaappaus Omaolo.fi-sivustolta.

28.4.2020 15:35

Maanantaista 4. toukokuuta alkaen nokialaiset saavat kaikki koronavirustartuntaan liittyvät paikalliset ohjeet ja yhteystiedot verkosta yhdestä ja samasta paikasta. Tiedot on nyt lisätty Omaolo.fi-palveluun, eli samaan paikkaan, mihin avautui 17. maaliskuuta koronaoirekysely.

– Kun asiakas täyttää oirekyselyn, palvelusta saa saman tien oireisiin ja annettuihin tietoihin perustuen joko ohjeet itsehoitoon tai siihen, mihin tahoon tulee olla yhteydessä seuraavaksi, sanoo sairaanhoitaja Saana Tuhkanen Nokian kaupungilta.

Omaolo.fi-palvelun toteutuksesta ja kehittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy yhteistyössä kaupunkien, kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa.

Koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigin, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa, joten ohjeet sekä itsehoitoon että mahdolliseen jatkohoitoon ovat Tuhkasen mukaan luotettavia ja ajantasaisia.

Kustannus Oy Duodecim vastaa kaikkien Omaolo.fi-palvelusta löytyvien oirearvioiden sisällöistä ja päättelylogiikasta, joten palvelusta saatavat tiedot ovat peräisin luotettavista lähteistä.

Tiedot välittyvät entistä sujuvammin

Palvelusta pystyy myös lähettämään annetut tiedot suoraan terveydenhoidon ammattilaiselle. Tämä tosin vaatii sähköisen tunnistautumisen, vaikka itse oirekyselyn voikin täyttää tunnistautumatta.

– Oirekyselyn voi täyttää vaikka yöllä, jos käy esimerkiksi vuorotyössä. Sähköinen yhteydenottopyyntö on myös siitä kätevä, ettei tarvitse etsiä puhelinnumeroita, jonottaa puhelimessa tai päivystää takaisinsoittoa. Kun tietolomake on käsitelty, siitä tulee kuittaus Omaolo-palveluun, Tuhkanen jatkaa.

Nokian kaupungin digihoitaja käsittelee saapuneet tietolomakkeet ja ohjaa ne lääkärille. Lääkäri voi kirjoittaa tietojen perusteella lähetteen, mikäli asiakkaan oireet viittaavat siihen, että tämän olisi syytä päästä koronavirustestiin.

Palvelun kautta ei siis voi varata aikaa koronaviruksen näytteenottoa varten, mutta lähetteen ja siihen liittyvän tarkemman ohjeistuksen saaminen onnistuu, ja ehkä jopa puhelinpalvelua nopeammin.

Tuhkanen kertoo, että sähköinen yhteydenotto ja valmiiksi täytetty tietolomake nopeuttavat sekä hoitajien että lääkärien työtä myös siinä mielessä, että kun esitiedot ovat olemassa, asiakkaan ei tarvitse vastailla oirekyselyihin puhelimessa, kuten tähän asti.

Omaolo-palvelu ei neuvo asiakasta lähettämään tietoja eteenpäin, jos oireet arvioidaan niin lieviksi, että itsehoito riittää. Tämä vähentää viestiruuhkaa vastaanottajan päässä.

Asiakkaidenkin näkökulmasta asiat nopeutuvat, sillä terveyspalveluiden puhelinpalvelu on ollut viime aikoina erittäin ruuhkainen ja juhlapyhät ovat hidastaneet takaisinsoittojärjestelmää vielä entisestäänkin.

– Oirekyselyssä ei myöskään tarvitse itse tuottaa tekstiä, kuten vaikka puhelimessa. Kysymykset on pyritty tekemään mahdollisimman helpoiksi, ja ne ovat kyllä tai ei -kysymyksiä. Ja vaikkei tietokonetta olisikaan käytettävissä, ei hätää, sillä kaikki peruspalvelut ja koronaneuvontanumero pysyvät entisellään.

Nokian kaupungin koronaviruksen hoidontarpeen arviointinumero 03 5652 1105 on avoinna arkisin kello 8–20 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä kello 9–20). Taysin koronaneuvontanumero 03 311 65333 on avoinna ympäri vuorokauden, ja työssäkäyvät voivat olla yhteydessä myös omaan työterveyteensä.

Palvelu korvaa Klinikin ensi syksynä

Tuhkanen sanoo toivovansa, että nokialaiset löytäisivät Omaolo.fi-palvelun ja lähettäisivät terveyspalveluihin myös palautetta asiasta. Se tulee tarpeeseen syksyllä, sillä silloin Omaolo.fi-palvelu on korvaamassa Nokian kaupungin käyttämän Klinik-palvelun kokonaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä kaikkiin Omaolo-palvelusta löytyviin oirekyselyihin tulee paikalliset ohjeistukset ja yhteystiedot, ja tietyissä tapauksissa palvelun kautta pystyy myös varaamaan vastaanottoajan terveydenhuollon ammattilaiselle.

Koronaviruskysely pois jätettynä oirekyselyitä on Omaolo-palvelussa 15. Paikalliset hoito-ohjeet voi siis syksystä alkaen saada esimerkiksi hengitystietulehdukseen, virtsatietulehdukseen, päänsärkyyn tai alaselkäkipuun.

Mutta kuten sanottua, ensi maanantaista alkaen paikalliset ohjeistukset on saatavilla koronavirustartunnan oirekyselyn yhteydessä.

Luitko jo nämä?

Mainokset