Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit

Työtön Marika Kaila alkoi pitää blogia – Yksi julkaisu räjäytti seuraajamäärät ja teki hänestä ammattibloggaajan

Nokialaisen Marika Kailan ura ammattibloggaajana sai alkunsa potkuista. Yt-neuvottelut veivät lounas-kahvilassa työskennelleeltä kokilta leivän kolme ja puoli vuotta sitten, joten 35-vuotias perheenäiti päätti alkaa vääntää sitä itse kotona. Ja samalla hiljalleen rakentaa intohimoisena leipurina omia reseptejä, valokuvata luomuksia ja tallentaa reseptejä blogiinsa nimeltä Ranteita myöjen taikinasa . –Ensin laitoin Facebookiin kuvaa siitä, mitä olen tehnyt ja kaverit kiinnostuivat ohjeista. He kysyivät, että enkö voisi perustaa blogia, josta reseptit löytyisivät helpommin. En ole mikään tietotekniikan ihmelapsi, niin pelkkä blogin perustaminen kuulosti korviini vaikealta, Kaila muistelee. Blogin perustaminen valmiille alustalle osoittautui lopulta helpoksi. –Kaksospojat aloittivat meillä myös koulun samana vuonna, niin blogin perustaminen tuli hyvään saumaan. Sain tehdä sitä, mistä tykkään kotoa käsin. Minusta on hienoa, kun voi tehdä pojille pullaa tai leipää, kun he saapuvat kotiin, Kaila sanoo. Kaila alkoi saada kaupalliseen yhteistyöhön liittyviä yhteydenottoja vajaan vuoden bloggaamisen jälkeen. Potti niin sanotusti räjähti kuitenkin vasta viime vuonna, kun Kaila julkaisi gluteenittoman Daim-mokkapalareseptin blogissaan. Reseptiä jaettiin Facebookissa yli 350 kertaa ja siihen reagoitiin yli 7 000 kertaa. Blogin seuraajamäärä tuplaantui julkaisun jälkeen yli 40 000 yksilöityyn kävijään kuukaudessa. –Luulen, että reseptin menestys johtui gluteenittomuudesta. Jos mennään ajassa kymmenen vuotta taaksepäin, niin gluteenittomat tuotteet olivat minusta mauttomia, Kaila sanoo. Nyt Kaila kääntää jokaisen reseptinsä gluteenittomaksi versioksi. Iso osa blogin seuraajista onkin keliaakikkoja. Lisäksi Kaila pyrkii siihen, että hänen ohjeensa olisivat helppoja ja yksinkertaisia. Se ei tosin tarkoita, etteikö reseptien luominen vaatisi bloggaajalta työtä. Kaila arvioi, että yhteen blogipostaukseen kuluu aikaa noin 12 tuntia. Ensin hän suunnittelee reseptin, hankkii ainekset ja alkaa leipoa, sommittelee ja kuvaa lopputuloksen ja postaa kirjoittamansa julkaisun eri sosiaalisen median kanaviin. Päivittäin on myös vastattava blogin lukijoiden kommentteihin somessa. Välillä onnistunut resepti vaatii myös useamman testikerran, joiden jälkeen ohje on takuuvalmis blogin lukijoiden käytettäväksi. –Kokeilen kaikenlaista keittiössäni, ja reseptin täytyy oikeasti toimia, jos sen julkaisen, Kaila sanoo. Bloggaaja sanoo tekevänsä keikkahommia, eli yhteistyökuvioita on erilaisten medioiden ja yritysten kanssa. Palkkionsa Kaila ottaa aina rahana, sillä bloggaaminen on hänelle täyttä työtä, jota ei korvata tuotepalkkioilla. Suuria investointeja bloggaaminen ei ole vaatinut. Valokuvauskurssin Kaila kävi puolisentoista vuotta sitten. Studiovaloille voisi seuraavaksi olla käyttöä, sillä nykyisin Kaila kiikuttaa valmiit herkut puolen päivän aikaan pihalle valokuvausta varten. Keittiön valaistus on siihen liian kellertävä. –Se minulla on periaatteena, että Photoshopia en käytä, Kaila sanoo. Miten tulevaisuus, houkuttaako niin sanottu normaali työelämä vielä? –Haluan kasvattaa blogiani. Bloggaaminen on sitä, mitä haluan tehdä, Kaila toteaa. Eivätkä töissä käyvä aviomies tai lapsetkaan valita, vaikka välillä jatkuvasta koneen näpyttelystä kuuluukin huomautuksia. –Pojat ovat tottuneet ottamaan kuvia ruoasta ennen syömistä ja mieskin odottaa, kunnes olen saanut kuvan otettua, Kaila sanoo.