Ensimmäiset VertaisVeturi-ohjaajat valmistuivat – Nyt lähdetään liikkumaan

Kirsi Tuominen
Ensimmäiset VertaisVeturi-ohjaajat valmistuivat – Nyt lähdetään liikkumaan

Nokian kaupungin järjestämän VertaisVeturi-ohjaajakoulutuksen osallistujat iloitsevat todistukset käsissään.

Jaana Hyyryläinen

Nokian kaupungin uudet VertaisVeturi-ohjaajat saivat todistukset käsiinsä viime viikolla. Nokian kaupungin ikäihmisten palveluiden ja liikuntapalveluiden järjestämän koulutuksen tavoitteena oli saada ikäihmisille saman ikäluokan vapaaehtoisia ohjaajia, jotka liikuttavat ja liikkuvat yhdessä ikäihmisten kanssa.

–Esimerkiksi muutamat ikäihmiset samasta taloyhtiöstä jumppaavat jonkun olohuoneessa. Tai sitten kaikki lähitalojen halukkaat voivat kokoontua vaikkapa yhden talon kerhohuoneeseen jumppaamaan yhdessä, selventää koulutusta vetänyt kotihoidon fysioterapeutti ja Voitas-kouluttaja Kirsi Tuominen.

Maksuton koulutus oli laajuudeltaan 20 tuntia. Koulutus antoi tietoa fyysisen aktiivisuuden merkityksestä ikäihmisen toimintakykyyn ja opasti harjoittelun perusteisiin.

Ohjaajat saivat koulutuksesta valmiudet laatia ja ohjata ikäihmisille soveltuvia voima- ja tasapainoharjoitteita. Lisäksi koulutuksessa opeteltiin lyhyen fyysisen suorituskyvyn eli SPPB-testin tekemistä.

–Osa koulutukseen osallistuvista ohjasi jo ryhmää, osa taas puntaroi, uskaltaisiko alkaa ohjata ryhmää tai yksilöä, Tuominen jatkaa.

Uunituoreet ohjaavat kokoontuvat yhteen kouluttajansa kera vielä ennen joulua. Tuolloin on tarkoitus vaihtaa kokemuksia ja suunnitella toiminnalle jatkoa, sillä lisätuki ja seuranta antavat vielä lisää itseluottamusta ohjaukseen.

Ensimmäisen koulutuksen onnistuttua mainiosti Tuominen toivoo, että seuraava VertaisVeturi-ohjaajakoulutus voitaisiin järjestää jo ensi keväänä.

–Tarkoituksenani on pitää ohjaajat näpeissäni, sillä he ovat arvokkaita liikuttajia Nokialla. Koulutukseen osallistunut porukka oli aivan mahtava, ja haluan kiittää heitä lämpimästi osallistumisesta ja me-hengen luomisesta.


Kommentit (1)

  • JVG

    Tämähän on ihan mainio juttu! Ainoo vaan, että vain asianosaiset ja lähipiiri tietävät sen tuskan, kun liikuntakyky on jo lähes tai kokonaan mennyt ja hoivakoteihin on kilometrien jonot. Poliitikot ja muut asianosaiset kantavat raskaan vastuun sijoitettuaan hoivamijoonat kirjastomonumenttiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio