Ensimmäinen Siuro Cruising lähestyy: ”Maisemareitti vailla vertaa”

Ensi lauantaina kello kolmesta alkaen Koski-Baarin luona järjestetään ensimmäistä kertaa Siuro Cruising -tapahtuma.

Nea Alanen
Ensimmäinen Siuro Cruising lähestyy: ”Maisemareitti vailla vertaa”

Marjatta Murtoo ja vuoden 1957 Chevrolet Stepside 3100, Mika Loppinen ja vuoden 1940 Buick Super, Hannu Soitiala ja vuoden 1976 Chevrolet Camaro.

Nea Alanen

Musta, vuoden 1976 Chevrolet Camaro röhähtää komeasti käyntiin omistajansa Hannu Soitialan toimesta. Moottori murisee ja jylisee kuin leijona. Siuron Koski-Baarin terassilla istuvat asiakkaat kääntyvät katsomaan uteliaina. Tämä on kutkuttavaa esimakua tulevasta. Lauantaina 22.7.2017 kello kolmesta alkaen Koski-Baarin luona järjestetään ensimmäistä kertaa Siuro Cruising -tapahtuma.

–Tällä tapahtumalla tahdotaan tuoda Siuroa maailmankartalle, tapahtumaidean alulle pannut Marjatta Murtoo paljastaa.

Cruising on 1940 – 1950 -luvuilla Yhdysvalloissa alkunsa saanut autoharrastajien tapaamismuoto. Jenkkiauto- sekä muut ajoneuvoharrastajat kokoontuvat säännöllisesti tapaamaan sovittuun paikkaan ja ajavat yhdessä letkassa ennalta sovitun reitin.

Cruising-tapahtumia on kesäisin paljon ympäri Suomea. Harrastusautoilla ajetaan yleensä toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nea Alanen
Mika Loppisen vuoden 1940 Buick Super.

Mika Loppisen vuoden 1940 Buick Super.

Siuron alueella on paljon autoharrastajia jo ennestään, noin 30-40 ihmistä. Lisäksi Siuron upeat maisemat ja ajoreitit ovat hämmästyttävän kauniita.

–Täällä on maisemareitti vailla vertaa, toteaa Soitiala.

–Ja myös tapahtumapaikka vailla vertaa, Murtoo lisää.

Jos on hyvä sää, paikalle voidaan odottaa jopa paria sataa ihmistä. Siuro Cruising -tapahtumassa ajetaan noin tunnista kahteen kestävä kulttuurimaisemareitti väleillä Siuro – Mahnala – Linnavuori. Cruisingin päätteeksi kuullaan livemusiikkia iltaseitsemästä alkaen. Paikalla ovat myymässä virvokkeita ja makkaraa Linnavuoren Tehtaan palokunta sekä paikallinen nuorisoseura. Luvassa on ainutlaatuinen kulttuurikokemus upeine vanhoine autoineen.

Se, mikä vetää autoharrastajia puoleensa, ei ole yksiselitteistä.

–Meillä on erilaisia lähestymistapoja harrastukseen. Esimerkiksi Hannu lähestyy urheilun kautta. Pitää olla vauhtia ja voimaa, Mika Loppinen, toinen Siuro Cruisingin pääjärjestäjistä toteaa ja nyökkää Soitialaan päin.

– Minua innostaa auton voimallinen ääni. Moottoriurheilu kiehtoo, Soitiala nyökkää vahvistukseksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nea Alanen
Hannu Soitialan vuoden 1976 Chevrolet Camaro

Hannu Soitialan vuoden 1976 Chevrolet Camaro

Niin Murtoo kuin Loppinenkin ovat molemmat harrastaneet autoja siitä asti kun saivat ajokortit 1980-luvun lopulla. Murtoo kertoo, että hänet innosti mukaan jenkkiautoharrastukseen autojen komeat mitat, koko sekä ihmisten samanhenkisyys.

–Harrastajia on monta kategoriaa. Kaikki mahtuvat samaan pöytään. Koskaan ei tiedä onko vastapäätä oleva kaveri pankinjohtaja, vai ajaako hän vaikka rekkaa ammatikseen. Yhteiskuntaluokat sekoittuvat hyvin tässä harrastuksessa, Loppinen summaa.

Ajokausi on lyhyehkö, eikä sateella viitsitä autoa kuluttaa. Loput vuodesta kuluukin auton korjailuun. Useimmilla on oma talli tai kimppatalli vuokrattuna.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nea Alanen
Marjatta Murtoon vuoden 1957 Chevrolet Stepside 3100

Marjatta Murtoon vuoden 1957 Chevrolet Stepside 3100

Rahasta alan harrastajat eivät juuri puhu. Loppisen mukaan yhtä lailla kuin muihinkin harrastuksiin, autoihin saa kulumaan niin paljon kuin vain haluaa. Eikä pelkästään ylläpitoon ja korjaukseen, vaan myös polttoaineeseen. Vanhat jenkkiautot vievät usein ainakin tuplamäärän polttoainetta verrattuna uusiin autoihin.

–Oma Camaronini vie nätisti ajaen 20 litraa satasella, antaa Soitiala esimerkin.

Autoharrastajien mukaan vanhat autot ovat elämäntapa. Niin autot kuin niiden harrastajatkin ovat yksilöitä.

– Suurimmalla osalla on vain yksi auto, joillakin jopa 60 autoa. Kun ostat vanhan auton, sen arvo ei laske. Osalle ne ovat jopa sijoituskohteita, Loppinen kertoo.

Siuro Cruisingin järjestäjät toivovat näkevänsä porukkaa teiden varsilla cruisingin aikana.

–Toivomme, että paljon paikallisia tulisi paikalle, Murtoo vahvistaa.


Kommentit (7)

  • Sale

    Ihan mahtava juttu, jospa sitä herättelis 70v. vanhanrouvan tallista ihan tämän takia

  • Jonte

    Siihen baarin ympärille sadan metrin sisään mahtuu kyllä vaikka 50 autoa. Turha kenenkään tulla nimettömänä vinkumaan että piha on täynnä kymmenestä autosta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio