Lähdealkuinen ja puhdasvetinen Otajärvi kimmelsi tuhansin auringonsätein tuulenvireen liplatuksessa. Sastamalan ja Nokian rajalla oleva Otajärvi sijoittuu Sarkolaan Kutalantien eteläpuolelle Otajärvenkallion länsikylkeen. Sastamalan puolen rannalla on vapaa-ajan asutusta.
Sarkolan Kylät ja Suomen luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistys sekä vapaa-ajan asukkaat järjestivät retken, jolla kuljimme Otajärven rantoja ympäristöön tutustuen. Reitillä kuuntelimme lintujen konserttia, kun punarinta, peippo, tiltaltti ja pajulintu kertoivat reviireistään. Mukana olleet pojat löysivät huuhkajan pyrstösulan.
Otajärven retkeläiset saivat hengittää metsän tuottamaa happea.
Kangasmetsää
Otajärven luonto on maallemme luonteenomaista mäntymetsän ja kallioiden luonnehtimaa niukkaravinteista kangasmetsää. Rantavyöhykkeeseen ulottuu kaksi pientä yksityistä luonnonsuojelualuetta, joista toinen on varpurämettä ja toinen kuusivaltaista vanhaa metsää.
Pehkusuon suojelualueen rämeellä suopursu tuoksui viimevuotisin lehdin. Kulttuurisesti tärkeät rahkasammalet ovat täydessä terässä heti lumien hävittyä. Retkillä kannattaa muistaa niiden olevan antiseptisia ja toimivan pienten vammojen ensiapuna.
Suojelualuetta
Vanhan metsän suojelualueella on kaikki kohdallaan. Katselimme harmonisessa järjestyksessä seisovia järkälemäisiä kuusia, vanhoja koivuja ja niitä ympäröivien kaiken ikäisten ja erilajisten puiden kirjoa.
Elämänsä päättänyt puu hajoaa hitaasti kasvinkumppaninsa sienirihmaston ja selkärangattomien lajien avustamana. Näin kova puu-aines palautuu luonnon kiertoon uuden kasvun alustaksi. Metsiin syntyy uutta maannosta vain lehtikarikkeesta ja lahoavasta puusta. Tätä voi sanoa luonnon suuren kompostorin toiminnaksi.
Hengitimme syvään vanhan metsän tuottamaa happea. Sitä ja muita luonnon antimia ja elämän ylläpitoa sanotaan ekosysteemipalveluiksi.
Nousimme kallion länsirinteen Karhuluolalle, joka sijaitsee vaikuttavan louhikon keskellä. Toki siellä on iät ajat ollut karhun talviunipaikka. Eräs mukana ollut henkilö kertoi Ota-nimen tarkoittaneen karhua. Näin ”Ota” on yksi useista kymmenistä karhua tarkoittaneista toisintonimistä.
Murskauslupa haettu
Järven etelärannalta löytyy luonnon hiekkarantaa, joka on jo vanhastaan ollut uimapaikka. Siellä muutama retkeläinenkin kertoi oppineensa uimaan. Täällä on myös pieni luhta, jonka suojaisessa ruovikossa pesii kotijärvelleen jo palannut laulujoutsenpari.
Kyläläisiä ja vapaa-ajan asukkaita huolettaa viereiselle Otajärvenkalliolle haettu louhinta- ja murskauslupaa. Toiminnan vaikutusalueelle aiheuttamat melu ja pöly sekä Otajärveen kohdistuvat vesistövaikutukset ja hulevesien päätyminen Sarkolanlahteen olisivat vakavia haittoja luonnolle, maaperälle ja asukkaille.
Kapealla ja mutkaisella Kutalantiellä aamukuudesta iltakymmeneen kuutena päivänä viikossa jatkuva raskas liikenne olisi todellinen riski henkilöliikenteelle. Keskustelimme louhoshankkeen seurauksista ja asukkaat ovat siitä järkyttyneitä. Asian käsittely on kesken ja toivomme sen päättyvän luvan epäämiseen ja luonnonrauhan ja puhtaan luonnon säilymiseen alueella.
Kierroksen lopuksi evästelimme erään mökin pihalla kevään valosta nauttien. Retkelle osallistui 45 kiinnostunutta henkilöä. Kirjoittaja toimi retken oppaana.
Oikaisu to 11.5.2023 klo 11:55: Otajärvenkallion louhinta- ja murskauslupaa on haettu, ei vielä saatu, kuten tekstissä virheellisesti luki.