Vastapaistetut munkit ovat vapun kohokohta. Itse taikinan voi valmistaa päivää ennen paistamista jääkaappiin tekeytymään. Kylmässä kohottaminen helpottaa vappuaamun toimia, mutta sillä on muitakin etuja.
Kun taikinan sitko saa aikaa kehittyä, taikinalle riittää tavallista lyhyempi vaivaus. Lisäksi hidas kohottaminen tuo taikinaan makua.
Taikinanesteenä on tällä kertaa piimä. Sen happamuus antaa hyvää vastapainoa makuun, kun munkkien viimeistelyyn käytetään karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce de lechea.
Kuorrutuksen makeuden vuoksi taikinaan lisätään myös tavallista enemmän suolaa. Sen määrää voi toki halutessaan vähentää, ja ripauttaa pinnalle vähän sormisuolaa tasapainottamaan kuorrutuksen makeutta.
Piimämunkit dulce de leche
20 kpl
valmistusaika 1 tunti + tekeytyminen ja kohottaminen 13 tuntia
2 ½ dl piimää
¾ dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 kananmuna
1 ps kuivahiivaa
6 ½–7 dl vehnäjauhoja
100 g voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
1 ½ l rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1 prk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä (dulce de leche)
pakastekuivattua mansikkaa
■ Sekoita piimän joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Yhdistä hiiva ja 3 dl jauhoja, ja lisää piimäseokseen. Alusta loput jauhot taikinaan. Sekoita voi joukkoon alustamisen loppupuolella. Lisää jauhoja sen verran että taikina irtoaa kulhon reunoista. Lyhyt vaivaaminen riittää. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin 10–12 tunniksi.
■ Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile pitkäksi tangoksi. Jaa tanko edelleen 20 osaan. Pyörittele palat pulliksi ja anna niiden kohota liinalla peitettynä 50–60 minuuttia.
■ Kuumenna öljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Kuumuuden voit testata pienellä palalla vaaleaa leipää. Jos leipä nousee pintaan heti öljyyn lisäämisen jälkeen ja paistuu kauniin ruskeaksi noin minuutissa, on öljy sopivan kuumaa. Laske munkit reikäkauhalla öljyyn. Paista 4–5 munkkia kerrallaan, noin 2 minuuttia per puoli. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
■ Kuumenna karamellisoitu maitotiiviste pienessä kattilassa. Siirrä kattila syrjään liedeltä. Dippaa munkit yksi kerrallaan kuorrutukseen. Murustele pinnalle kuivattua mansikkaa.
Vinkki: Suolaa kannattaa laittaa taikinaan ripaus normaalia enemmän, koska se antaa vastapainoa makealle kuorrutukselle.
Muista myös: Pidä uppopaistaessasi öljyn lämpötila mahdollisimman tasaisena säätelemällä lieden tehoa. Pidä myös kansi käden ulottuvilla siltä varalta, jos öljy pääsee ylikuumenemaan.
Resepti: Raisa Laine/Glorian ruoka & viini