Naiskuoro Tellus kiittää vitusta Kerholassa – Tämän räväkän kuoroteoksen kaksi aiempaa esitystä ovat olleet loppuunmyytyjä

Naiskuoro Tellus tuo konserttinsa Kiitti vitusta – Lauluja voimasta ja herkkyydestä Kerholaan sunnuntaina 7. toukokuuta.

Tamperelainen naiskuoro Tellus tuo räväkästä heittäytymisestä kiitellyn konserttinsa Nokialle ensi sunnuntaina.

Kiitti vitusta -esityksen pääteema on nainen. Kuorolaiset pohtivat laulun, liikkeen ja tekstin avulla kehoaan ja sen osia. Käsittelyyn joutuvat myös sellaiset aiheet kuin seksuaalinen herääminen, täyttymys, äitiys ja vanhemmuus.

Teoksessa tiivistyy uskaliaan ja vahvan naisten koeteltu viisaus ja rakastava voima. Naiset käyvät läpi osaansa elämässä ja päästävät voimansa valloilleen.

Tampereella Kiitti vitusta -esityksiä on ollut tänä keväänä kaksi. Ne ovat olleet loppuunmyytyjä, joten Kerholan esitys on ainakin tällä erää viimeinen mahdollisuus kokea, miten naiset jättävät taakseen itsensä pienentämisen ja purskahtavat välillä pidäkkeettömään nauruun ja vaikerrukseen tutkaillessaan naisen elämää.

Esityksen laulutekstit ovat lähtöisin paitsi kuorolaisten kynistä, myös kansanrunoudesta ja suomalaisilta naisrunoilijoilta, kuten Aila Meriluodolta ja Anna Isoarolta.

Kappaleet taas on säveltänyt ja sovittanut kuoronjohtaja Petra Poutanen. Hän kertoo tiedotteessa kuoroteoksen nimen olleen tietoinen valinta.

”Se saattaa herättää hämmennystä, kenties pahennustakin. Vittu on kuitenkin alun perin naisen voimaa eli ’väkeä’ ilmaiseva sana, jonka juuret ovat syvällä pohjoismaisessa kulttuurissa”, Poutanen sanoo.

”Se oli alkujaan feminiininen luonnonvoima, alkuvoima ja väylä tuonpuoleiseen. Sittemmin se alistettiin uskonnon sekä valtaa pitävän miehisen yhteiskunnan normeille.”

Tellus-kuoron konsertti Kiitti vitusta – Lauluja voimasta ja herkkyydestä Kerholassa sunnuntaina 7.5.2023 kello 16. Lisätietoa osoitteesta kulttuuriyhdistyssisunartut.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos