Kevät on kiveniskemien sesonkiaikaa – Tiesitkö, ettei apukuljettajankaan näkökentässä saa olla halkeamaa?

Tuulilasin halkeama voi aiheuttaa ongelmia katsastuksessa muun muassa näkyvyyden ja turvatyynyn toiminnan vuoksi. Tästä huolimatta yli puolet suomalaisista on joskus lykännyt kiveniskemän korjauttamista.

Suurempi halkeama kuljettajan näkökentässä voi johtaa katsastuksessa korjauskehotukseen.

Alkava kevät piristää jälleen suomalaisia valoisilla ja lämpenevillä päivillä. Kääntöpuolena autotiet ovat samalla täynnä talven aikana kertynyttä hiekoitusta, joka voi aiheuttaa ongelmia autoilijoille kiveniskemien muodossa.

Autoklinikan tammikuussa teettämä kyselytutkimus paljastaa, että vaikka kiveniskemien nopealla korjauksella on useita etuja, suuri osa autoilijoista on silti joskus lykännyt iskemän korjautusta.

Tutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista on joskus lykännyt kiveniskemän korjauttamista auton tuulilasissa. Yleisimmäksi syyksi nousee se, että iskemä ei ole häirinnyt ajoa. Näin myöntää järkeilleensä 26 prosenttia vastaajista.

”On ymmärrettävää, että pieni kiveniskemä tuulilasissa näkökentän ulkopuolella ei tunnu kiireiseltä korjattavalta. Vaurion sivuuttaminen on kuitenkin riskialtista ja voi tulla kalliiksi, jos vaurio laajenee ja pakottaa lopulta koko tuulilasin vaihtoon”, sanoo Autoklinikan tuulilasiasiantuntija Ken Silvander.

Muita yleisiä syitä korjautuksen lykkäämiselle ovat esimerkiksi korjauskulut, korjausprosessin aloittamisen työläys ja pitkä matka korjaamolle. 22 prosenttia vastaajista vakuuttaa, ettei ole koskaan saanut kiveniskemää autonsa tuulilasiin.

Lasivaurio voi vaikuttaa katsastuksen

Mahdollisten kuluseuraamusten ohella kiveniskemä voi heikentää liikenneturvallisuutta ja aiheuttaa ongelmia myös auton katsastuksessa. Esimerkiksi kuljettajan näkökentässä kaikenkokoiset vauriot voivat taittaa valoa ja haitata näkyvyyttä. Suurempi halkeama kuljettajan näkökentässä voi johtaa katsastuksessa korjauskehotukseen tai merkittävästi liikenneturvallisuutta vaarantavan vaurion kohdalla jopa ajokieltoon.

”Kuljettajan lisäksi apukuljettajankaan näkökentässä ei saa olla halkeamaa, mikä on monelle varmasti yllätys. Kolaritilanteissa turvatyyny nimittäin laukeaa tuulilasin kautta, eli vaurioitunut lasi heikentää turvatyynyn tehoa. Tästäkin syystä kiveniskemä kannattaa aina suojata ja korjata pian, jotta se ei pääse laajentumaan halkeamaksi”, Silvander sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos