Miten valkoisista tennareista saa jälleen valkoiset? Tästä jutusta löydät kokeilemisen arvoisia vinkkejä kenkien puhdistamiseen

Valkoisten tossujen puhdistamiseksi löytyy vinkkejä pyyhekumista kynsilakanpoistoaineeseen. Myös vanhat sukkahousut on mainittu!

Nämä tossut on puhdistettu savesta valmistetulla puhdistuskivellä eli savisaippualla.

Valkoisten tennareiden ja lenkkareiden puhdistamiseen löytyy netistä vinkkien armada, jota hyödyntämällä likaiset lempitossut ovat todennäköisesti ainakin hitusen valkoisemmat kuin nyt. Osa puhdistajista suosittelee hellävaraista pesukoneohjelmaa. Osa ei suin surminkaan laittaisi tennareitaan pesukoneeseen, koska haluaa varjella niiden liimauksia. Kokosimme ajankohtaisia vinkkejä, joita voit kokeilla.

Pesutahnat

Itse sekoitetuissa tahnoissa on usein tiskiaineen kaverina hammastahnaa tai ruokasoodaa. Seosta hangataan tossujen pintaan kauttaaltaan pyörivin liikkein. Apuvälineiksi käyvät siivousliinat sekä vanhat pesusienet ja hammasharjat. Jotkut turvautuvat myös juuriharjaan tai kokeilevat onneaan pyyhekumilla.

Hammastahna

Pelkän hammastahnan käyttäjät vinkkaavat, että tossujen päällinen kannattaa puhdistaa hammastahnalla, mutta tummuneiden kengänpohjien kimppuun käydään savisaippuan voimin. Voit kokeilla kumipohjiin myös ihmesientä.

Ruokasooda

Pelkkää ruokasoodaa käytettäessä sekoitussuhde on yksi osa vettä ja yksi osa soodaa. Sooda hangataan tossuista irti vasta sitten, kun kengät ovat kuivuneet. Arvostelijoiden mielestä pelkkä sooda ei tehoa kaikkein pinttyneimpään likaan.

Ruokasooda ei jätä tossuihin mitään ylimääräistä tuoksua niin kuin hammastahnan kanssa helposti käy. Mintun tuoksu haihtuu tosin nopeasti pois.

Tiskiaineseokset

Sekoita käsitiskiainetta ja hammastahnaa lasissa keskenään. Hankaa seosta pyörivin liikkein tossujen likaisiin kohtiin. Pyyhi pinnat kostealla liinalla ja anna kenkien kuivua rauhassa muutaman tunnin ajan. Toinen mahdollinen yhdistelmä on tiskiaine ja ruokasooda. Tämän pitäisi tehota myös kumiosiin. Pyyhi lopuksi seos pois kostealla liinalla.

Tiskiainepesu

Laita pieneen astiaan ruokalusikallinen käsitiskiainetta. Laske lavuaariin haaleaa vettä tai käytä pesuvatia. Laske tennarit veteen. Kastele hammasharja ja upota se pesuaineeseen. Hankaa kumiosat puhtaaksi.

Vaihda puhdas vesi, sillä nyt on päällisten vuoro. Sekoita kulhossa tiskiainetta ja soodaa, ruokalusikallinen kumpaistakin. Pese tennarit seoksella pesusienen avulla. Huuhtele huolellisesti vedellä ja anna tossujen kuivua ilmaavassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa.

Vetyperoksidi

Tämä kikka vaatii aurinkoisen päivän. Sekoita tahnaksi ruokalusikallinen ruokasoodaa, puoli ruokalusikallista vettä ja saman verran apteekissa myytävää vetyperoksidia. Levitä seosta tossujen pinnalle hammasharjalla tai kenkäharjalla niin, että tahnaa on kaksi kerrosta päällekkäin. Liota nauhat jäljelle jääneessä seoksessa. Vie tahnan peittämät kengät ja nauhat aurinkoon 3–4 tunniksi. Seoksen kuivuttua kopauta kenkiä toisiaan vasten, jotta seos irtoaa. Puhdista jäämät hammasharjalla.

Valkaisuaineet

Valkaisuainetta sisältävät pesuaineet eivät välttämättä tehoa, vaikka niin luulisi. Voit kokeilla vuorokauden kestävää liotusta kloriitti-vesiseoksessa ennen konepesua. Hankaa pinttymiä juuriharjalla ennen pesukoneeseen laittamista.

Vauvatalkki

Sekoita vauvatalkkia veteen ja hankaa seosta tennareiden likaisiin kohtiin. Vauvatalkkia voi käyttää myös pahan hajun poistamiseen. Ripottele vauvatalkkia runsaasti kenkien sisään yön ajaksi. Puhdista talkki aamulla huolellisesti pois. Nahkatennareita voi pyyhkiä vauvapyyhkeillä.

Valkoviinietikka

Kokeile pyykinpesuaineesta ja valkoviinietikasta tehtyä seosta, jota hangataan märkiin kenkiin. Huuhtele, pane tossut pesukoneeseen tai huuhtele käsin.

Puhdistuskivi

Pääosin savesta valmistetulla puhdistuskivellä eli savisaippualla on oma, vannoutunut kannattajakuntansa, joka uskoo tuotteen voimaan kaikissa mahdollisissa kodin puhdistustilanteissa. Tossuprojektissa se tepsii päällisen lisäksi kumiosiin ja likaisiin pohjiin. Käsittely saa jopa naarmut haalenemaan.

Kiveä hangataan ensiksi kostealla sienellä, jolloin aine vaahtoutuu. Miedon tuoksuinen vaahto levitettään kengän pintaan paketin mukana tulevan sienen avulla. Jos tossut ovat hirveän likaiset, anna vaahdon vaikuttaa jonkin aikaa. Pesun jälkeen huuhtele pinta juoksevan veden alla.

Ne sukkahousut!

Kenkäalan ammattilaiset tarjoavat oman vinkkinsä likaantuneiden ja mustaviiruisten valkoisten kumiosien puhdistamiseksi. Suihkuta kengille tarkoitettua kosteussuojasprayta ohuisiin, vanhoihin sukkahousuihin tai ohuisiin nilkkasukkiin. Pyyhi spreijatuilla sukkahousuilla tai sukilla kumiosat puhtaiksi. Idea piilee siinä, että suojaspray ikään kuin liuottaa lian pois. Ammattilaiset lupaavat tossujen muuttuvan jopa hohtavan valkoisiksi.

Kikkakolmoset

  1. Ruoho-, mustikka- ja voikukkatahroja voi kokeilla irrottaa hankaamalla niitä nestemäisellä pyykinpesuaineella.

  2. Valkoiset nahka- ja keinonahkakengät voi ajoittain puhdistaa kynsilakan poistoaineella. Kaada ainetta vanulappuun ja hankaa likakohtaa. Keino kuluttaa nahkapintaa, joten sitä ei ole syytä käyttää liian usein. Nahkapinta pitää öljytä käsittelyn jälkeen.

  3. Tekstiilikengät voi yleensä pestä huonekalujen tai autonpenkkien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusvaahdolla. Kaupoissa on myynnissä myös tuotteita, jotka lupaavat kirkastaa tennareiden valkoisen värin. Lisäksi saatavana on EU-ympäristömerkillä varustettuja aineita tahrojen ja pinttyneen lian poistoon.

Kutistumisvaara

Kun tennarit ovat vielä nihkeät, ujuta ne jalkoihisi ja kävele hetki, jotta ne muotoutuvat mukaviksi. Tekstiilipäällinen saattaa näet kutistua pesussa.

Jos kumminkin...

Tossujen konepesu

Monet kangastennarit kestävät pesun 30–40 asteessa. Varmista asia tuotetiedoista. Konepesu ei käy, jos tossuissa on glitteriä tai koristeita.

Harjaa, raaputa tai huuhtele kuraiset tai muuten erityisen likaiset kengät pikaisesti ennen pesukoneeseen laittamista.

Pese hienopesuohjelmalla niin, että kengät ovat pesupussissa. Voit panna koneeseen pyyhkeitä suojaamaan tossuja rumpua vasten hakkaamiselta.

Nauhat voi pestä muiden vaatteiden kanssa. Pese pohjalliset käsin.

Käsin pesu pidentää tossujen ikää, mutta veden kanssa ei kannata kauaa lotrata, jotta liimaukset eivät kärsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos