Nokialla syntynyt tutkijatohtori Jussi Heinonen vei toimittajan tutustumaan muinaisten tulivuorien ja poimulle painuneiden kallioiden salaisuuksiin. Ensimmäinen kohde oli Maatialassa sijaitseva tulivuorikivi, jossa on nähtävissä purkausrippeitä. Paikan summittaiset koordinaatit ovat 6821125, 316475 (ETRS-TM35FIN).

Vuoden helmijutut: Tiesitkö, että Nokialla on vielä jälkiä muinaisista tulivuorista? – Näillä ohjeilla löydät paikat itse

Kun muinainen tulivuori sylki aikanaan ilmaan purkauspilven, Nokiakin sai osansa. Nyt, lähes kaksi miljardia vuotta myöhemmin, lähdimme tutkimaan Nokialla yhä nähtävissä olevia tulivuoriperäisiä kiviä. Nokian Uutiset julkaisee pääsiäisenä kuluvan ja menneen vuoden kiinnostavimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu alun perin 26.5.2022.


Kun yksi Suomen tunnetuimmista tulivuoritutkijoista kysyy, lähtisinkö seuraksi katselemaan eri puolilta Nokiaa löytyviä muistoja muinaisista tulivuorista, saan soperrettua myöntävän vastauksen. Tämä on nähtävä.

Laita hyvät, mutta kurankestävät kengät jalkaan, Nokialla kasvanut tutkijatohtori Jussi Heinonen vinkkaa heti kärkeen. Geologin päiväretki ei useinkaan ole siistillä kävelytiellä tepsuttelua, vaan kiinnostavan kalliopaljastuman luo pääseminen voi vaatia rämeikössä rymistelyä, kallioilla kiipeilyä tai soiden yli tarpomista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos