Pääsiäisenä kirkossa soi pop-messu, joka ei ole tyypillisintä suomalaista hengellistä musiikkia

Konsertissa esiintyy Nokian seurakunnan Gospelkuoro Sarastuksen laulajia.

Maanantaina toisena pääsiäispäivänä Nokian kirkossa esitetään tamperelaisen säveltäjän Lasse Heikkilän Missa Concordiae eli sovinnon messu. Esitys on konserttimuotoinen pop-messu, johon laulujen lisäksi sisältyy myös jumalanpalvelukseen kuuluvia osia kuten puhe ja rukouksia.

Messuja ovat valmistelleet yhteistyössä Nokian ja Sastamalan evankelis-luterialaiset seurakunnat sekä Vammalan helluntaiseurakunta. Teos esitetään aiemmin samana päivänä myös Vammalan helluntaikirkolla. Esityksiin on vapaa pääsy.

Kuoro on koottu Gospelkuoro Sarastuksen ja Sastamala Gospel -kuoron pohjalle. Kuorot ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. Vuonna 2017 ne esittivät Lasse Heikkilän Suomalaisen messun juhlaversion Nokialla ja Sastamalassa. Kuoroja ovat valmentaneet kanttorit Minna Viinikainen ja Anu Mattila. Esilauluryhmässä ja solisteina on laulajia molemmista kuoroista sekä Levo Vocals, jonka laulajat ovat kokeneita Missan esittäjiä. Messubändi koostuu Lasse Heikkilän luottosoittajista. Hän itse soittaa myös bändissä.

Messun sanoma, jossa korostuu kristittyjen yhteys, on aina ajankohtainen.

”Teos on musiikillisesti kiehtova ja haastava niin solisteille, kuorolle kuin soittajillekin ja tempaa mukaansa kuulijansa. Tätä ei kannata jättää kokematta”, sanoo kanttori Minna Viinikainen, joka itsekin laulaa teoksessa mukana. Jazz-vaikutteiset harmoniat, korkealle kipuavat tenoristemmat ja synkopointi tiukoissa tempoissa ovat tuttuja ilmaisukeinoja afroamerikkalaisen musiikin harrastajille, mutta eivät tyypillisintä suomalaista hengellistä musiikkia.

Lasse Heikkilä: Missa Concordiae – sovinnon messu Nokian kirkossa maanantaina 10. huhtikuuta kello 19.

Oikaisu 2.4. 23.14: Korjattu ensimmäisestä virkkeestä väärä viikonpäivä. 2. pääsiäispäivä on maanantaina, ei tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos