Kolme kysymystä ehdokkaille – Vapauden liiton Maija-Sofia Ulmanen: ”Kouluissa olisi otettava huomioon paremmin erilaiset oppimisen tavat”

Nokian Uutiset esittelee maaliskuun aikana nokialaiset eduskuntavaaliehdokkaat. Esittelyt julkaistaan satunnaisessa järjestyksessä.

Maija-Sofia Ulmanen on vapauden liiton kansanedustajaehdokas Nokialta.

13.3. 9:00 | Päivitetty 13.3. 13:40

Kevään eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Ennakkoon voi Suomessa äänestää 22.–28. maaliskuuta.

Nokialta eduskuntaan pyrkii 14 ehdokasta. Nokian Uutiset esitti heille samat kysymykset ja antoi vastaukselle maksimipituuden. Ehdokkaat vastasivat kysymyksiin sähköpostitse.

Ehdokkaiden esittelyt julkaistaan sekä verkossa että printissä satunnaisessa järjestyksessä. Vuorossa vapauden liiton Maija-Sofia Ulmanen.

Mitkä ovat tärkeimmät teemat, joita haluaisit kansanedustajana edistää?

Pyrin toiminnallani edistämään aidosti deliberatiivista demokratian ihannetta, eli pohtivaa ja keskustelevaa päätöksen tekoa. Kansalaisilla on oikeus tulla kuulluksi heitä koskevissa päätöksissä ja esimerkiksi erityisen suurissa poliittisissa päätöksissä – oli sitten kyse ulko- tai sisäpolitiikasta – tulisi järjestää kansanäänestys (esimerkiksi Nato-kysymys).

Toinen tärkeä teema on erilaisuuden hyväksyminen. Esimerkiksi kouluissa olisi otettava huomioon paremmin erilaiset oppimisen tavat. Monet lapset kärsivät suurista ja meluisista oppimisympäristöistä. Olen huomannut tämän asian lieveilmiöt antamassani lisäopetuspalvelussa koululaisille keskittymisvaikeuksien ja erilaisten neurokirjon diagnoosien lisääntymisen myötä. Tämä on valitettava ilmiö, sillä kyseessä saattaa monissa tapauksissa olla vain erilainen, esimerkiksi erityisherkkä oppilas, joka kuormittuu sellaisista tekijöistä, joita useampi muu pitäisi ”normaalina”.

Tärkeä teema, jota haluaisin kansanedustajana edistää, on järkevöitetty maahanmuuttopolitiikka. Sitoumukset EU:hun ja kohta Natoon ovat sellaisia, jotka aiheuttavat yhä lisääntyviä hankaluuksia pieneen maahamme. Olen rauhan puolesta puhuja. Olen myös EU- ja Nato-kriittinen ja pystyn perustelemaan kantani.

Kannustinloukkujen sijasta yritteliäisyyteen ja sisäisen motivaation löytämiseen kannustavia ratkaisuja ja esimerkiksi omaehtoisen opiskelun tulisi olla joka tavalla kannustettavaa. Opiskelun ohella tulisi mielestäni saada tehdä niin paljon töitä, kuin kokee jaksavansa, ilman tulorajoja. Tällä hetkellä on erittäin vaikeaa yhdistää esimerkiksi joissain tilanteissa työntekoa ja opiskelua.

Perhekeskeisyys, konservatiiviset arvot ja niiden vaaliminen ovat myös olennaisen tärkeitä asioita ylläpidettäväksi.

Millainen hallituspohja olisi mielestäsi ihanteellinen?

Parhaassa kuvittelemassani mahdollisessa skenaariossa olisi ensinnäkin kyseessä konservatiivihallitus, joka muodostuisi esimerkiksi kristillisdemokraattien ja uusien konservatiivipuolueiden varaan. Käytännössä uudet konservatiivipuolueet menevät tällä hetkellä kategoriaan ”muut”, joka on kannatukseltaan kirinyt jo kristillisdemokraattien tasolle viimeisimmässä gallupissa. Vapauden liitto on vaaliliitossa yhdessä kahden muun puolueen kanssa ja tämä parantaa merkittävästi mahdollisuuksia päästä edustustehtäviin. Käsitys siis siitä, että uudesta puolueesta olisi mahdotonta päästä edustustehtäviin, ei pidä käytännössä paikkaansa: olenhan itsekin elävä esimerkki siitä. Uudesta puolueesta tulin vuosi sitten lähes 500 äänisaalilla valituksi Pirkanmaan hyvinvointialueen varavaltuutetuksi ja sen strategia- ja tulevaisuusvaliokunnan jäseneksi nollan euron sijoituksella.

Millaisella budjetilla teet kampanjaa?

500–3000 euroa. Vaalikampanjassa aion kuitenkin olla täysin oma itseni, eli rahan ei pitäisi ratkaista kenenkään vaalivoittoa, näin yhdenvertaisuuden nimissä.

Kuka?

Maija-Sofia Ulmanen, vl

Ikä: 36

Koulutus: Filosofian maisteriopiskelija, politiikan tutkimuksen maisteriopiskelija.

Työtausta: Olen toiminut monenlaisissa työtehtävissä pankki- ja vakuutusalalta yrittäjäksi.

Perhe: Aviomies ja kaksi lasta, iältään 10 vuotta ja 5 vuotta.

Harrastukset: Opiskelukiireet vievät aikaa, mutta pyrin liikkumaan ryhmäliikuntaharrastuksen parissa, lenkkeilemään ja viettämään aikaa mahdollisimman paljon perheeni kanssa.

Täydennys 13.3.23 klo 13.40: Jutun teemaosio katkesi alun perin kesken, lisätty puuttuneet teemat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos