Nokian Uutisiin otti yhteyttä nokialainen lukija, jolla on yläkouluikäinen lapsi. Vanhempi oli saanut Wilma-viestillä kaksi samansisältöistä tiedotetta syyhypunkin oikeaoppisesta hoidosta ja tartuntoihin varautumisesta.
Onko siis Nokian kouluissa meneillään syyhypunkkitartuntojen rypäs? Nokian tartuntataudeista vastaavan lääkärin Juli-Anna Linjamäen mukaan tällaista ei ole ainakaan hänen tietoonsa tullut. Tiedotteet on lähetetty Nokian yläkouluille kouluterveydenhuollon pyynnöstä ja ne sisältävät päivitetyn ohjeen syyhyn hoidosta.
”Viestin sisältö ei koske mitään tiettyä syyhyepidemiaa”, Linjamäki kertoo sähköpostitse.
Syyhyä on Linjamäen mukaan ollut liikkeellä ympäri Suomea, eivätkä tartunnat paikannu pelkästään Pirkanmaalle tai Nokialle.
”Tavallinen syyhy ei tartu helposti, vaan vaatii yleensä pitkäkestoisen tai toistuvan paljaan ihokontaktin. Syyhy ei myöskään ole merkki huonommasta hygieniatasosta, vaan tartunnan voi saada kuka tahansa.”
Ongelmana on, että syyhyn aiheuttamia oireita ei välttämättä tunnisteta tai hoito jää puutteelliseksi, erityisesti lähikontaktien osalta, mikä edesauttaa syyhytartuntojen leviämistä. Todellisesta syyhytartuntojen määrästä ei siis Linjamäen mukaan ole tietoa.
Pelkkä voide ei riitä
Linjamäki kertoo sähköpostissa, että tartuntojen kuriin saaminen edellyttää syyhyn asianmukaista hoitoa. Mikäli ilmaantuu syyhylle tyypillistä kutisevaa ihottumaa ja tietää altistuneensa pitkäaikaisesti tai toistuvasti henkilölle, jolla on lääkärin toteama syyhytartunta, voi apteekista ilman reseptiä saatavan permetriinivoidehoidon toteuttaa ilman lääkärin vastaanottokäyntiä.
”Perheenjäsenet ja lähikontaktit, kuten seurustelukumppanit, tulee hoitaa samanaikaisesti, vaikka oireita ei olisi. Tiiviissä kaveriporukassa voi syyhy lähteä myös leviämään.”
Hoito toistetaan 7–10 vuorokauden kuluttua. Vaatteet, pyyhkeet ja vuodetekstiilit pestään 60 asteessa. Lisäksi patja, makuuhuone ja muut sisätilat imuroidaan. Siivoustoimet tehdään molempien hoitokertojen yhteydessä. Pelkkä permetriinivoiteen käyttö ei missään tapauksessa riitä, vaan siivoustoimet ovat erittäin tärkeä osa syyhytartunnan hoitoa.
Mikäli tiedossa ei ole syyhyaltistusta, oireet ovat epätyypilliset tai voidehoito ei tehoa, tulee hakeutua lääkärin arvioon. Onnistuneenkin syyhyhoidon jälkeen kutina voi jatkua jopa kuukauden ajan. Tämä ei tarkoita hoidon epäonnistumista, vaan kutina johtuu ihon tulehdusreaktiosta. Kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella.