Voisiko haukien kurjuutta helpottaa haukitehtaalla? – Tätä pohditaan Virrassa torstaina

Saaliiksi saadut hauet on jätetty rannalle. Nämäkin yksilöt olisivat muutaman vuoden päästä olleet tärkeitä särkikalojen kurissa pitäjiä ja hauen poikasten tuottajia.

19.2. 17:45

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue käynnistää alueellaan selvityksen, voidaanko haukikantojen potemaa kurjuutta jotenkin helpottaa. Isot yksilöt puuttuvat saaliista ja keväällä kutuaikaan perinteiset paikat ovat vielä kuivillaan säännöstelyn vuoksi. Hauki kutee aikaisin keväällä, osa jopa jään alle. Tällöin veden pitäisi jo olla niin korkealla, että perinteiset rantaruovikot olisivat veden peitossa. Säännöstelyn vuoksi käy usein kuitenkin niin, että veden korkeus nousee tarpeeksi ylös vasta, kun hauen kutu on jo ohi.

Jo selvityksen alussa todettiin, että tilanne on sama läheisillä Pirkkalan ja Kyrösjärven kalatalousalueilla. Kalatalousalueet päättivät käynnistää yhteishankkeen, jonka tavoitteena on kartoittaa, onko kalatalousalueiden reittivesien alueilla sellaisia rantakosteikkoja, joihin voitaisiin perustaa haukitehdas tai edesauttaa muuten hauen lisääntymisen onnistumista alueella.

Hauelle hyvin sopivien kutualueiden määrä on vähentynyt ja niiden soveltuvuus lisääntymiseen on heikentynyt ihmistoiminnan myötä. Selvityksen jälkeen käynnistetään potentiaalisten kohteiden tarkempi suunnittelu sekä kohteiden kunnostuksen käytännön toimenpiteiden toteuttaminen ja niiden rahoituksen järjestäminen.

Hankkeesta järjestetään tiedostustilaisuus torstaina 23. helmikuuta Nokian kirjastotalo Virran kokoustila Pajassa kello 17–19. Varsinainen lähitilaisuus on varattu vesialueen omistajille. Tiedostustilaisuuteen voi kuitenkin osallistua vapaasti Teams-yhteydellä. Ilmoittaudu tilaisuuteen etukäteen esimerkiksi www.kalasta.net-sivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos