Rauhankellot soivat ja Nokian kirkko valaistaan Ukrainan värein – Ukrainaan viedään myös juoksuhautakynttilöitä, joita voi valmistaa itse

Seurakunta on avustanut Ukrainaa jo yli 15 000 eurolla.

Kuvituskuva on Helsingissä järjestetystä mielenosoituksesta, joka järjestettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

17.2. 15:45

Nokian seurakunta osoittaa tukea Ukrainalle soittamalla kirkonkelloja ja valaisemalla Nokian kirkon Ukrainan sinikeltaisin värein. Nokian ja Siuron kirkkojen rauhankellot soivat Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivänä perjantaina 24. helmikuuta kello 12. Nokian kirkko valaistaan perjantaista sunnuntaihin 24.–26. helmikuuta.

Nokian seurakunta on aiemminkin osallistunut vastaaviin tuen ilmauksiin. Aleppon kellot kaikuivat Nokialla.

”Olemme ilman muuta mukana tässä tärkeässä tuen ilmaisussa. Nokian kirkko on upealla paikalla ja ajattelen, että valaisemalla sen Ukrainan lipun värein sini-keltaiseksi, voimme sekä äänen että kuvan avulla ilmaista tukemme ja toiveemme rauhasta, sanoo seurakunnan vt. kirkkoherra Mikko Sulander seurakunnan tiedotteessa.

Rauhankellojen soitto ei ole tällä hetkellä mahdollista kuin Nokian ja Siuron kirkoissa, sillä hyökkäyssota on vaikeuttanut korjaustarvikkeiden saatavuutta.

Rukoukset jatkuvat

Nokian seurakunnan jumalanpalveluksissa ja hartauksissa on rukoiltu ja rukoillaan Ukrainan, ukrainalaisten ja maailman rauhan puolesta. Seuraavat rukoushetket rauhan puolesta vietetään kellojen soiton yhteydessä Nokian kirkossa kello 12 ja Nokian kirkon portailla kello 19, jolloin kirkon valaistus sytytetään. Illan tilaisuudessa esiintyy Gospelkuoro Sarastus.

"Olemme tukemassa Ukrainan kansaa ja rukoilemassa rauhaa koko maailmaan. Seurakunta on myös järjestänyt keväällä ja syksyllä 2022 tukikonsertit Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi. Konserttien tuotto, yhteensä yli 13 000 euroa, on toimitettu Kirkon Ulkomaanavun kautta ukrainalaisten auttamiseen. Kaikkiaan seurakunnasta lähti vuoden 2022 aikana avustusta Ukrainaan 15 133 euroa, kertoo seurakunnan johtava kappalainen Timo Uotila seurakunnan tiedotteessa.

Paula Maunumäki on tehnyt kynttilänjämistä juoksuhautakynttilöitä Ukrainaan toimitettavaksi.

Juoksuhautakynttilöitä Ukrainaan

Ihmiset ovat löytäneet erilaisia tapoja auttaa ukrainalaisia. Yksi tapa on valmistaa niin sanottuja juoksuhautakynttilöitä. Käytettyjä kynttilöitä kerätään, niiden jäämät sulatetaan ja niistä tehdään isompia ja kestävämpiä kynttilälyhtyjä. Kynttilöitä toimitetaan niin sotilaille juoksuhautoihin kuin kotitalouksiin, joissa ei ole sähköä.

Entinen nokialainen, nykyisin Mouhijärvellä asuva Paula Maunumäki valmistaa tällaisia kynttilöitä. Vuoden vaihteessa hän sai Nokian hautausmailta kerättyjä kynttilän jäämiä, joista hän on valmistanut jo lähes sata juoksuhautakynttilää.

"Juoksuhautakynttilöiden teko jatkuu. Hautausmaan toimistolta luvattiinkin ilmoittaa, kun lisää jäämiä on noudettavissa”, Maunumäki kertoo.

Jos joku muukin innostuu tekemään omista kynttilänjämistään juoksuhautakynttilöitä, niitä voi toimittaa Tampereen ukrainalaiset -yhdistykselle.

Juoksuhautakynttilöitä tehdään tyhjiin säilykepurkkeihin.

Lue lisää: Ukrainan sota yhdisti tuntemattomat autoharrastajat – nyt he pakkaavat entisen nokialaisen hoivakodin sänkyjä ja vaippapaketteja Ukrainaan vietäväksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos