Nokian kaupungin metsuri Tuomas Aaltonen kaatamassa kuusia Utolan pähkinäpensaslehdossa. Hoitotoimilla lisätään valoisuutta ja vähennetään neulasten happamoittavaa vaikutusta, mikä edesauttaa pähkinäpensaan menestymistä ja parantaa myös muun lehtolajiston elinympäristöä.

Moottorisahat laulavat ja kuuset kaatuvat luonnonsuojelu­kohteissa Nokialla – Lähdimme selvittämään, mistä oikein on kyse

Kuusia kaatamalla autetaan lehtolajiston menestymistä Utolan, Hakavuoren ja Järvenvainion pähkinäpensaslehdoissa. Kysyimme luonnonhoidon asiantuntijalta Jukka Ruutiaiselta, miksi lehdot ovat tärkeitä ja miksi niitä hoidetaan.


3.2. 5:00

Moottorisahan mourunta kantautuu kauas sieltä täältä rinteestä pilkistävää liuskekivikalliota pitkin. Laskeudumme lumenpeittämää polkua kohti Nokianvirtaa ja Utolan luonnonsuojelualuetta, tai jos oikein tarkkoja ollaan, Utolan ”luonnonsuojelulain luontotyyppinä rauhoitettua luonnonsuojelualuetta”. Tuota pikkuriikkistä lehtoa, jossa kasvaa valoisissa rinteissä viihtyviä pähkinäpensaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos