Eikö kinkku maistu? Tässä on kolme juhlavaa possureseptiä jouluun

Vaihda kinkku mokkaglaseerattuun porsaan sisäfileeseen, muhevaan possurullaan tai omenasiideriliemessä hautuvaan kassleriin.

Porsaan sisäfilee viimeistellään taatelia sisältävällä mokkakastikkeella.

22.12.2022 7:00

Jos perinteinen joulukinkku ei houkuttele, tee porsaanlihasta uudenlainen jouluruoka. Kinkun voi korvata mokkaglaseeratulla porsaan sisäfileellä, viikuna-pekaanipähkinätäytteisellä possurullalla tai helpolla, omenasiideriliemessä hautuvalla kassleripalalla.

Pitkän uunikypsennyksen vaativan joulukinkun voi vaihtaa tuplamaustettuun porsaan sisäfileeseen. Fileen pintaan hierotaan yrteistä, appelsiinin kuoresta ja mustapippurista sekoitettu kuivamarinadi. Mehevyys varmistetaan, kun tarjoiluvadille viipaloitu sisäfilee viimeistellään kahvin, appelsiinin ja kanelin sävyttämällä glaseerauskastikkeella.

Paistolämpömittari on ehdoton apuväline porsaan kypsennyksessä, jotta lihasta ei tule kuivaa. Sopiva kypsyys sisäfileelle on 68 astetta. Tämän jälkeen liha kääräistään folion sisälle, jossa filee kypsyy vielä parin asteen verran.

Glaseerauskastikkeen liemeksi tuleva appelsiinimehu kannattaa ehdottomasti puristaa itse, jotta mausta ei tule liian jyrkkä vaan sopivasti raikas. Tilkkanen balsamiviinietikkaa terävöittää kastiketta ja niputtaa maut yhteen. Koko komeus kruunataan tahmean makeilla, viipaloiduilla taateleilla.

Täytetty ja rullaksi sidottu porsaan ulkofilee on juhlava ilmestys.

Lihan täytteeksi levitetään mustapippurituorejuustoa, kuivattuja viikunoita ja aprikooseja, pekaanipähkinöitä ja rosmariinia. Kun leikkaat pieniä viiltoja levyksi leikatun ulkofileen pinnalle ennen täytteen levittämistä, maut pureutuvat lihaan paremmin.

Rullalle kääräistävän possun pinnalta kannattaa poistaa mahdollinen rasvakerros, jotta maut pääsevät imeytymään lihaan paremmin. Possurullan pinnalle ahkerasti paistamisen aikana siveltävä öljyinen viikunahillomarinadi pitää huolen siitä, että pintakaan ei kuivu.

Paistinarulla sitominen on syytä tehdä huolellisesti, jotta täytteet pysyvät fileen sisällä ja rullasta tulee kaunis.

Jos haluat, voit viimeistellä possurullan keittämällä kastikkeen: käytä siihen 1 desilitraa paistolientä, 2 desilitraa kuohukermaa ja 1–2 ruokalusikallista viikunahilloa. Jos pidät paksummasta kastikkeesta, suurusta kastike 1 ruokalusikallisella tummaa kastikesuurusta.

Possurulla sidotaan tiukasti paistinarulla, jolloin täyte pysyy hyvin sisällä ja rullan muoto kauniina.

Kasslerista haudutettava pata on edullinen valmistaa isommallekin joukolle.

Porsaan kasslerista haudutettava pata on aina mehevän maukas, vaivaton ja edullinen valmistaa isommallekin porukalle. Jouluisessa possupadassa maistuvat neilikka, kaneli ja tähtianis. Liemeksi lorautettu omenasiideri antaa makeutta ja sopivasti hapokkuutta. Mausteeksi lusikoidaan kokojyväsinappia, joka terävöittää makua mukavasti.

Muista valella lihaa paistoliemellä kypsennyksen aikana, jotta lihan pinta ei kuivahda.

Kun kypsennys on loppuvaiheessa, riivi kasslerpalaa hieman rikki haarukalla nyhtöpossun tapaan. Liemessä pehmenneet mantelit viimeistelevät herkun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos