Vapaapäiviä on luvassa ensi vuodeksi lähes täysi määrä

Ylimääräisten vapaiden määrä kasvaa vuodesta 2022.

Ensi vuoden joulukuussa on useampia arkipäiviin sattuvia pyhäpäiviä kuin tänä vuonna.

Miltä näyttää tuleva vuosi 2023 ylimääräisten vapaapäivien suhteen?

Ensi vuosi tarjoaa kaikkiaan yhdeksän ”ylimääräistä” vapaapäivää, kun kulunut vuosi on ollut niiden suhteen seitsemän vapaapäivän vuosi. Jouluaattokin vietetään tänä vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina, joten ylimääräiset vapaat ovat silloin vähissä.

Parhaassa tapauksessa arkipäiviin sattuvia, liikkuvia pyhä- ja juhlapäiviä voisi olla kymmenen, mutta ensi vuonna niitä osuu arkipäiviin siis yhdeksän.

Kaikkiaan niitä on yksitoista, mutta yksi niistä sijoittuu aina viikonloppuun.

Suunta jatkuu lähes koko vuosikymmenen.

”Eräällä tavalla voi sanoa, että lihavat vuodet on edessä. Ainakaan ei huonompaan suuntaan olla menossa”, sanoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikois­suunnittelija Asko Palviainen.

”Lohduttavaa on, että näin huonoa vuotta kuin nyt on, ei tule vähään aikaan.”

Seuraava seitsemän vapaapäivän vuosi tuleekin vasta vuonna 2033.

Palviaisen mukaan lihavista vuosista saadaan ensimakua jo pian. Vuodet 2024 ja 2025 ovat molemmat kymmenen ylimääräisen vapaapäivän vuosia.

Kun katsoo koko 20-luvun loppua, vain vuosi 2027 erottuu kahdeksalla vapaallaan, kaikki muut ovat yhdeksän ja kymmenen vapaan vuosia.

Ja näin sijoittuvat kalenteriin liikkuvat pyhä- ja juhlapäivät tänä vuonna tammikuusta joulukuuhun:

Uudenvuodenpäivä sattuu sunnuntaille ja loppiainen perjantaille, joten siitä tulee yksi vapaapäivä. Pitkäperjantai on aina perjantaina, samoin toinen pääsiäispäivä on aina seuraavana maanantaina.

Vappupäivä sattuu maanantaille, tiedossa on siis pitkä viikonloppu. Helatorstai on aina torstaina.

Juhannusaatto on perjantaina ja useimmilla suomalaisilla vapaapäivä. Itsenäisyyspäivä osuu keskiviikkoon. Se tuo perinteisen alkutalven vapaapäivän.

Jouluaatto on sunnuntaina, jolloin joulusta tulee pitkä juhlarupeama, koska joulupäivä on maanantaina ja tapaninpäivä tiistaina.

Liikkuvia juhla-, aatto- ja pyhäpäiviä ovat uudenvuodenpäivä, loppiainen, vapunpäivä, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Aina arkipäiväksi sijoittuvia juhla-, aatto- ja pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, helatorstai ja juhannusaatto.

Aina viikonlopulle sijoittuvia pyhiä ovat pääsiäispäivä, juhannuspäivä ja pyhäinpäivä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos