Eikö kynttilöitä saa enää polttaa? Asiantuntija kertoo, missä menee tunnelmoinnin raja

Kynttiläkausi on pian kuumimmillaan. Tunnelmaa luovat kynttilät voivat kuitenkin vaarantaa sisäilman. Kysyimme Hengitysliiton asiantuntijalta, miksi näin on.

Kynttilöitä ei saisi polttaa kovin montaa kerrallaan, eikä joka ilta, sanoo Hengitysliiton asiantuntija Kirsi Säkkinen.

27.11.2022 9:00

Ennen varoiteltiin lähinnä kynttilöiden paloturvallisuusriskeistä, mutta viime vuosina on uutisoitu kynttilöiden vaarantavan myös sisäilman. Kynttilän polttamista on verrattu jopa passiiviseen tupakointiin.

Onko kynttilöiden polttaminen todella niin vaarallista, sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen Hengitysliitosta?

”Kynttilästä lähtee ilmaan pienhiukkasia, nokea, orgaanisia haihtuvia kaasuja ja PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä on myös tupakansavussa). Kun kynttilää poltetaan, ne vapautuvat suoraan hengitettävään ilmaan, ja pitoisuudet voivat hetkellisesti nousta aika korkeiksi.”

”Erityisesti jos poltetaan paljon kynttilöitä kerralla pienessä tilassa, jossa on vieläpä huono ilmanvaihto.”

Mikä on paljon?

”Se on tietysti suhteellinen käsite, mutta jos on useita kynttilöitä ja poltetaan pitkiä aikoja ja usein eli vaikka päivittäin.”

Eli jos on tapana iltaisin sytyttää viisi kynttilää tunnelman luojaksi, se on liikaa?

”Jos joka ilta laittaa viisi kynttilää palamaan, sanoisin, että se on jo aika paljon.”

”On myös merkitystä, minkä kokoisessa asunnossa niitä poltetaan ja mikä on asunnon perusilmanvaihto.”

Mitä haittaa kynttilän päästöistä on perusterveelle, joka ei ole saanut oireita?

”Runsas hetkellinen kynttilöiden polttaminen altistaa erilaisille hengitysteiden ärsytysoireille kuten limaisuudelle, yskänärsytykselle ja hengenahdistukselle sekä nuhalle.”

”En tiedä, onko kynttilän polton pitkäaikaisista terveysvaikutuksista perusterveille tehty tarkempia tutkimuksia. Lyhytaikaisesta ja harvoin toteutetusta kynttilänpoltosta tuskin aiheutuu perusterveille aikuisille mitään pitkäaikaisia terveyshaittoja. Usein toistuvan ja runsaan kynttilän polton päästöt ovat varmasti haitallisia kaikille.”

Ovatko kaikki kynttilät yhtä haitallisia?

”Onhan materiaaleissa eroa. Jos haluaa varmistua kynttilän vähäpäästöisyydestä, kannattaa suosia joutsenmerkkisiä kynttilöitä. Niille on pantu vaatimukset päästöjen osalta. Niissä ei myöskään ole lisättyjä tuoksuja, jotka itsessään jo aiheuttavat osalle ihmisistä ongelmia.”

”Jos kynttilä käryttää ja savuttaa, se on myös merkki siitä, että palaminen tuottaa enemmän epäpuhtauksia ilmaan.”

Mihin kynttilät kannattaa laittaa?

”Niin, ettei ilmavirta osu suoraan, mutta kuitenkin niin, että poistoventtiili olisi kohtuullisen lähellä. Myös takassa on imu eli se saattaa edesauttaa päästöjen poistumista. Riippuu tietysti siitä, kuinka hyvin takka vetää.”

Kynttilää ei saisi sammuttaa puhaltamalla, miksi?

”Se savuttaa ja käryttää eikä yleensä sammu nopeasti. Tukahduttaminen kynttilänsammuttimella on paras tapa.”

Kodissa on paljon kaikenlaisia käryjä, joten pieni savu kynttilän sammutuksesta tuntuu aika pieneltä asialta. Onko sillä oikeasti väliä?

”Täytyy tietysti laittaa asia oikeaan mittakaavaan. Puhutaan tietysti siitä, että jos suuria määriä polttaa jatkuvasti. Silloin terveysvaikutukset tulevat esiin. Erityisesti hengityssairaat, sydän- ja verenkiertotauteja sairastavat ja pikkulapset kärsivät muita enemmän.”

Mikä on paras tapa luoda tunnelmaa, jos kuitenkin rakastaa kynttilöitä?

”Voisiko polttaa harvemmin ja vain yhtä tai kahta kynttilää? Ja polttaisi kerralla vain tunnin, pari. Kynttilät voisi laittaa myös lyhtyyn ulos tai käyttää led-kynttilöitä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos