Suvi Malekin näyttelyssä luodaan yhteyttä historian ja nykyhetken välillä – ”Teema on päättymätön vaellus”

Vuoden viimeinen taidetila Raamin näyttely juhlistaa paikallishistoriaa ja tarinoita eri vuosisadoilta.

Suvi Malekin teos ”Pirkkalaispäällikön voitto”.

20.11. 10:20

Nokian kaupunki ja Pirkkalan kunta täyttivät tänä vuonna 100 vuotta. Yhteinen historia on kuitenkin alkanut jo satoja vuosia aiemmin.

Nokian ja Pirkkalan historiallista jatkumoa sekä sen legendoja, tarinoita ja tapahtumia tarkastellaan taiteilija Suvi Malekin näyttelyssä Päättymätön vaellus – narratiiveja Birkalasta eri vuosisadoilta.

”Historia-aiheiset teokseni ovatkin jonkinlaisia heijastuksia, peilejä omaan aikaamme. Tätä ajatusta ylläpitäen näyttelyn teema on päättymätön vaellus”, Malek kertoo.

Malekin teoksissa menneisyyttä tarkastellaan paikallishistoriallisesti ja näkökulma on ihmisläheinen. Näyttelyssä pohditaan ajatusta ’mitä olimme ennen, sitä olemme myös nyt’ sekä sitä, mitä menneisyys kertoo meistä ja osaammeko ottaa historiasta opiksemme.

”Projektia aloittaessani heräsi ajatus asioiden muuttumattomuudesta. Siitä kuinka historia toistaa itseään. Ilmastokriisi, taistelut oikeuksista, sekä ulkopuoliset uhat ovat teemoja, joita näemme edelleen jokapäiväisissä uutisissa. Yhteys menneisyyteen on vahva”, Malek sanoo.

Kun Malek vieraili Keski-Euroopassa hän ei voinut olla huomaamatta historiallisten kaupunkien ja kylien kertomuksien heijastumista katukuvassa, taiteessa sekä turisteille suunnatuissa tuotteissa.

”Myös Suomesta löytyy lukuisia kiehtovia ja ajattomia tarinoita Kalevalan kertomusten lisäksi, ja tässä meillä taiteilijoilla on iso aukko täytettävänä. Näyttelyni lähtökohtana ovat nämä menneisyyden katoavat kertomukset menneiltä vuosisadoilta”, Malek tiivistää.

Suvi Malekin näyttely

Päättymätön vaellus – narratiiveja Birkalasta eri vuosisadoilta -näyttely on nähtävissä Taidetila Raamilla kirjasto ja kulttuuritalo Virran tiloissa.

Aukioloajat:

  • ma, to 9–19

  • ti, ke ja pe 9–18

  • la 9–15.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos