Venäjällä myytit ovat olleet sekä lumoavia että tuhoisia – Kirjailija-toimittaja Pekka Lehtonen vierailee Nokialla ja kertoo, miten itänaapurin tilanteeseen on päädytty

Tilaisuus alkaa Virran Hiomo-salissa kello 17.30.

Kirjailija-toimittaja Pekka Lehtonen vierailee Nokian kirjastolla maanantaina 21.11.

16.11. 17:00

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa saadaan tulevana maanantaina kuulla asiaa Venäjästä. Tietokirjailija ja toimittaja Pekka Lehtonen on työskennellyt ja asunut Venäjällä toistakymmentä vuotta. Tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Myyttien ja utopioiden maa – Venäjän historiaa ja aatteita penkomassa hän tarkastelee kattavasti Venäjän historiaa 600-luvulta Putinin aikaan asti.

Pekka Lehtonen.

Lehtonen on Venäjän-kirjeenvaihtajana kirjoittanut tuhansia uutisia, haastatteluja ja kommentteja Venäjän politiikasta, taloudesta ja tapahtumista. Hän on vieraillut sadoilla paikkakunnilla eri puolilla Venäjää pohjoisen Norilskista etelän Tšetšeniaan, lännen Kaliningradista idän Sahalinin saarelle ja tutustunut venäläisten lisäksi kymmeniin muihin maassa asuviin kansoihin.

Venäläisen kulttuurin helmet, kuten klassikkokirjat ja nykykirjailijoiden teokset, taidemaalarien luomukset ja musiikki ovat todistus rikkaasta mielikuvituksesta. Sellaisia ovat myös ne lukemattomat myytit ja utopiat, joiden lumoissa venäläiset ovat historiansa vuosisatoina eläneet. Aina nuo kuvitelmat eivät ole johtaneet parempaan maailmaan. Joskus ne ovat olleet jopa tuhoisia.

Lehtonen kuvaa niin slaavilaisten kuin alueiden alkuperäiskansojen elämisen mahdollisuuksia erilaisissa poliittisissa tilanteissa. Tutkijoiden arvioita lähteenään käyttävä Lehtonen pohtii, miten moninaiset myytit ja utopiat ovat eri aikoina vaikuttaneet tehtyihin ratkaisuihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos