Suodatin­kahvista saa parempaa muutamalla helpolla vinkillä

Voima- ja ravintovalmentaja Juho Suomi harjoitteli keittämään parempaa kahvia tavallisella kahvinkeittimellä ja marketista saatavilla puruilla. Hän listaa vinkkinsä viiteen kohtaan.

Tavallisella kahvinkeittimellä ja valmiiksi jauhetuista puruista saa tasalaatuisempaa esimerkiksi punnitsemalla purut keittiövaa’alla kahvimitan sijaan.

23.10.2022 9:00

Miten saada herkullisempaa kahvia ihan tavallisella suodatinkeittimellä ja ihan tavallisilla suodatinpuruilla?

Tähän kysymykseen helsinkiläinen voima- ja ravintovalmentaja Juho Suomi alkoi etsiä vastausta pari vuotta sitten.

Suomi juo tavallisesti kahvia noin yhden ison kupin päivässä. Pahimman koronapandemian sulkujen aikaan Suomi opiskeli ja alkoi etätyöluentojen välissä miettimään, miten tuosta yhdestä kupista kahvia, josta oli tullut etäopiskelujen yksi isoimmista iloista, saisi vielä hieman paremman.

Suomi kannustaa testailemaan vinkkejä yksi kerrallaan ja valitsemaan niistä itselleen toimivimmat.

Samaan aikaan kahvin hinta alkoi nousta eikä opiskelijabudjetilla ollut halua satsata kalliiseen keittimeen, papuihin tai kahvimyllyyn. Kotoa häneltä löytyi samanmerkkinen tavallinen kahvinkeitin kuin monelta muultakin suomalaiselta sekä ihan tavallisia marketista saatavia kahvinpuruja.

”Rupesin miettimään, miten saisin enemmän irti siitä, mitä kotoa jo löytyy.”

Siitä ajatuksesta alkoi intohimoinen itseopiskelu etäluentojen välissä muun muassa Youtubesta, jossa on valtava määrä ohjevideoita parempaan kahvinkeittoon.

Suomi alkoi testailla yksi kerrallaan löytämiään erilaisia vinkkejä ja lopulta kokosi niistä itselleen toimivimmat keinot yhteen.

Suomi jakoi viisi vinkkiään kahvinkeittämiseen myös Instagram-tilillään. Kaksi kertaa vuoden baristaksi valittu Jarno Peräkylä vahvistaa Suomen vinkit toimiviksi kikoiksi suodatinkahvia keitettäessä.

1. Punnitse purut kahvimitan sijaan

Jos on tottunut siihen, että illalla lataa kahvinkeittimen valmiiksi, aamulla napsauttaa sen päälle ja lopulta kaataa kahvit mukaan termariin, kaikki ylimääräinen voi tuntua vaivalloiselta.

Suomi kannustaakin testailemaan vinkkejä vaikka yksi kerrallaan ja valitsemaan niistä itselleen toimivimmat.

Usein vinkit myös kuulostavat vaivalloisemmalta kuin mitä todellisuudessa ovat. Sellainen on Suomen mukaan myös ensimmäinen vinkki eli kahvinpurujen punnitseminen kahvimitan käytön sijaan.

Mittakauhojen koot eivät ole standardoituja vaan ne vaihtelevat eri valmistajien välillä. Siitä syystä siis ”yksi mitallinen puruja” voi antaa hyvin eri määrän kahvia. Lisäksi mitalla tulee helposti otettua hieman vajaita tai kukkurallisia mitallisia. Näin ollen kahvin maku saattaa vaihdella myös paljon riippuen päivästä tai keittäjästä.

Tasalaatuista kahvia saa joka kerta, kun punnitsee purut keittiövaa’alla kahvimitan sijaan. Joidenkin kahvipakettien kyljessä lukee suositeltu grammamäärä, mutta yleinen suositus on noin 6–7 grammaa puruja per desilitra vettä. Jos keittää esimerkiksi kolme desilitraa kahvia, tarvitsee 18–21 grammaa puruja.

Keitinten vesisäiliöissä on usein kupillisten lisäksi asteikko myös litroissa, joilla pystyy varmistamaan purujen ja veden määrän olevan suhteessa.

Suositeltavaan purumäärään vaikuttaa kahvin paahtoaste ja karkeus. Vaaleapaahtoiset ja karkeat kahvit vaativat yleensä hieman enemmän puruja kuin tummat ja hienojakoiset.

Olennaista on myös oma makumieltymys.

”Kannattaa rohkeasti kokeilla eri määriä, kunnes löytää itselle sopivan annostuksen.”

2. Huuhtele suodatinpussi pari kertaa ennen purujen laittamista

Suodatinpusseista voi tarttua kahviin paperinen tai puinen maku, jonka saa pois huuhtomalla sen kerran tai pari ennen kahvin keittoa.

Lisäksi valmiiksi märkä pussi ei ime enää kahviin tarkoitettua vettä itseensä vaan kaikki säiliöön mitattu vesi menee kahviin eikä haluttu vahvuus näin muutu.

”Paperisen maun huomaa varsinkin, jos keittää vain yhden tai pari kupillista kahvia. Huuhteluun menee vain muutama sekunti, mutta se jää silti helposti tekemättä.”

3. Pidä tippalukko päällä ja anna kahvin hautua suodattimessa

Tämä vinkki koskee talouksia, joissa kahvinkeitin on varustettu tippalukolla. Suomen mukaan tippalukko kannattaa laittaa heti päälle ja antaa kahvin hautua hetki suodattimessa.

”Näin kahvinpurut hautuvat ja kuuma vesi on kauemmin kosketuksissa purujen kanssa. Niihin irtoaa enemmän makua verrattuna siihen, että antaa ensimmäisten vesien lurahtaa vain läpi ilman kunnollista haudutusta.”

Jos keittää enemmän kahvia kerralla, tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana ja avata tippalukko, jotta kahvi ei kuitenkaan tule yli säiliöstä.

4. Sekoita puruja kahvinkeiton aikana

Oleellisin kikka Suomen mukaan rikkaamman maun saavuttamiseksi on käännellä puruja suodattimessa pari kertaa keittoprosessin aikana.

”Kun säiliöön alkaa tulla vettä, voi lusikalla sekoittaa puruja pari kertaa. Näin purut eivät ole vain yhtenä tiiviinä mutakerroksena pohjalla, vaan purut pysyvät irrallisempana ja maukasta kahvin makua saa enemmän irti.”

Tippalukollisessa keittimessä sekoittelun voi tehdä lukon ollessa yhä päällä ja suodattimen täyttyessä. Lukottomassa kahvinkeittimessä sekoittelu kannattaa sen sijaan aloittaa jo ensimmäisten vesien tullessa purujen päälle ja toistaa pari kertaa kahvinkeiton aikana.

5. Ota keitin pois päältä

Kun kaikki vesi on kulkeutunut säiliöstä suodattimeen, keitin kannattaa ottaa pois päältä. Mitä pidempään kahvia pitää kuumalla levyllä, sitä kitkerämpää siitä tulee.

Uutettu kahvi nimittäin jatkaa levyllä uuttumista. Sen seurauksena tapahtuu kemiallinen reaktio, joka kitkeröittää kahvia koko ajan enemmän ja enemmän.

”Tämä on klassinen esimerkiksi työpaikan taukohuoneessa, että jätetään keitin päälle, jotta kahvi olisi lämmintä pitkään. Kuitenkin 45 minuuttia seissyt kahvi maistuu jo aika erilaiselta kuin tuore kahvi.”

Jos keittää paljon kahvia kerralla, kannattaa sitä sekoittaa pannussa lusikalla ennen tarjoilua. Näin aromit sekoittuvat ja kaikki saavat tasalaatuista kahvia.

Lisäksi keitin ja sen osat kannattaa pitää puhtaana, jotta vanhoista keittokerroista ei tartu vanhaa, palanutta makua, joka sitten pilaa uudenkin kahvin.

Vesi kannattaa annostella erillisellä astialla tai vaikka puhtaalla kahvimukilla kahvipannun sijaan.

Toisinaan Suomi myös ensin lämmittää kahvimukinsa täyttämällä sen kraanasta kuumalla vedellä kahvin keittyessä. Näin kylmä muki ei heti jäähdytä kahvia, vaan pitää sen pidempään lämpimänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos