Tämä paikka oli vuosina 1945–1986 Tampereen Pyrinnön leirikeskus. Nyt se on Urkin Piilopirtti, Jyrki Sasin johtama hotelli ja taidemuseo. Sasi on omistanut paikan vuodesta 2006, ja rakentanut siitä todellisen kulttuurihelmen.

Pinsiön järvimaisemissa Nokian rajan tuntumassa sijaitsee piilopirtti, jossa itse Kekkonenkin kävi saunomassa – Tutustuimme vanhaan leirikeskukseen, joka toimii nyt hämmästyttävä taidemuseona

Urkin Piilopirtissä vierailija voi helposti kuvitella Kekkosen saunatupaan viilenemään. Jyrki Sasi on rakentanut Pinsiöön omaperäisen taidemuseon, jossa taidetta löytyy jopa löylyhuoneesta. Museossa voi ihailla loistavaa näkemystä Vladimir Putinista, juoda kahvit tohelon Kekkosen tapaan tai testata hyppäämistä pyrintöläisten rakentamalla pituushyppypaikalla.


Kun Jyrki Sasille tarjoutui vuonna 2005 mahdollisuus ostaa Tampereen Pyrinnön vanha leirikeskus aivan Nokian ja Hämeenkyrön rajamailta, Hämeenkyrön puolelta Pinsiötä ja Iso-Lehmijärven rannasta, hän ei heti kiinnostunut.

Sasi oli kiinteistöalalla. Hän hankki asuntoja ja liiketiloja, kunnosti niitä, ja vuokrasi eteenpäin. Leirikeskukseen kuuluivat Pyrinnön 1940-luvulla rakennuttamat retkeilymaja, sauna ja urheilukenttä, sekä 2000-luvulla noussut paviljonki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos