Nokialaiskirjailija kurkistaa suomalaisten silmin vuoden 1625 Tukkiholmin kolkkojen kujien varjoihin – ”Me jätimme kaupunkiin jälkemme, jota ei voi pyyhkiä pois”

Nokialaiskirjailija Johanna Valkaman kesäkuussa ilmestynyt Kuningatarlaiva (Otava 2022) jatkaa nuijapäällikkö Jaakko Ilkan lesken Susanna Katariina Weckin tarinaa.

Johanna Valkaman Kuningatarlaiva-romaanin keskeinen henkilö on Susanna Katariina Weckin ohella Tukholma, eli Tukkiholmi, jonka persoonaa ja monia puolia Valkama tutki kirjoitusprojektinsa aikana. Valkaman mukaan Tukholma-nimi viittaa etymologian perusteella todennäköisesti tukkeihin ja mereen iskettyyn paalukranssiin, joka ympäröi kaupunkia mereltä saapuvilta hyökkäyksiltä.

16.7. 6:00 | Päivitetty 18.7. 10:55

On vuosi 1625, ja Susanna Katariina on muuttanut nuijasodan verisistä jälkimainingeista selvittyään Ruotsin valtakunnan kuhisevaan keskipisteeseen, Tukkiholmin kaupunkiin.

Sen kolkkojen katujen yllä leijuu käymälöiden tympeä löyhkä, mutta pinnan alla kruunun kellarikrouveissa herrojen ja laivamiesten kurkusta alas virtaava olut tarjoaa parempaa leipää tavoittelevalle leskinaiselle sitä kaikkein arvokkainta: tietoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos