Perilliset: Takon tehdas Tampereella oli Kuljun kartanon omistavan Elvingin suvun valtakuntaa - Elämänmeno - Nokian Uutiset

Björn ja Antonia Berglund tapasivat toisensa ensimmäisen kerran 51 vuotta sitten Urjalan Honkolan kartanossa järjestetyillä kutsuilla. Viime kesänä he viettivät aikaa Nokian Kuljun kartanossa.

Siuron Kuljussa sijaitsevassa arvokartanossa kaksi poikamiestä vietti vielä 1990-luvulla boheemia elämää – Nyt perintöriitojen jälkeen sitä emännöi nainen, jonka sukuhistoria on mykistävä

Tamperelaisen Takon tehtaan taustalta paljastui nokialainen kartano, jonka omistukseen liittyy riitoja ja henkilökohtaisia tragedioita. Tehtailija Anton Elvingin jälkeläiset eivät tienneet, kuinka merkittävästi heidän esi-isänsä olivat vaikuttamassa Tampereen teollisuushistoriaan 140 vuotta sitten. Suvun nykyinen varallisuus ei kuitenkaan ole peräisin Takosta vaan aivan toisesta tamperelaisesta teollisuusimperiumista.


22.11. 18:00

Sadat elleivät peräti tuhannet tamperelaiset, naapurikuntien asukkaat ja matkailijat kävelevät, pyöräilevät, autoilevat tai ajavat peräti raitiovaunulla sen ohi päivittäin, mutta ei se enää suurempaa huomiota herätä. Valkoinen savu nousee piipusta. Paljon muuta ei ulospäin näy, vaikka sisäpuolella tehdään hiki hatussa kartonkia yötä päivää kolmessa vuorossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos