Kuusi miestä ryhtyi toimeen, kun laskettelu uhkasi loppua Mustassavuoressa kokonaan – 400 000 eurolla ja talkootyöllä keskus päivittyi 2020-luvulle: ”Nyt alkaa tuntua hyvältä” - Elämänmeno - Nokian Uutiset

Viime tiistaina Mustavuoressa oli auki vanha päärinne eli Mustavuori Original ja sen viereen viime vuonna avattu uusi alkeisrinne. Hissien vasemmalla puolella sijaitsevia Snow Parkia ja Perhe-rinnettä lumetettiin ahkerasti, jotta avaaminen onnistuisi viikonloppuna.­

Kuusi miestä ryhtyi toimeen, kun laskettelu uhkasi loppua Mustassavuoressa kokonaan – 400 000 eurolla ja talkootyöllä keskus päivittyi 2020-luvulle: ”Nyt alkaa tuntua hyvältä”

Laskettelijat eivät voineet seurata sivusta, kun Mustavuori uhkasi autioitua. Vaikeuksien jälkeen Kalkussa lasketaan tänä vuonna upeammissa rinteissä kuin koskaan.


11.1. 18:15

Kolme vuotta sitten Tampereen Kalkussa, Nokian rajamailla, sijaitseva Mustavuori täytti 50 vuotta. Juhlia ei kuitenkaan pidetty, vaan hiihtokeskus vietti merkkipäiväänsä tyhjänä.

Hissit eivät nousseet 69 metriä korkean rinteen huipulle koko talvena. Mustavuorta pyörittänyt yrittäjä oli päättänyt lopettaa, ja kaupunki pohti, mitä tamperelaisille laskettelukeskuksille olisi viisainta tehdä.

Syntyi päätös, että toiminta loppuisi kokonaan joko Hervannassa tai Mustavuoressa, koska molempien tukemiseen ei olisi varaa. Kilpailutuksen voittava yritys saisi päättää, kumpi hiihtokeskuksista jäisi henkiin.

Mustavuori

Tampereen Kalkussa sijaitsevassa Mustavuoressa on lasketeltu vuodesta 1967 asti.

Nykyään ympäri vuoden toimivaa lähiliikuntakeskusta pyörittää ja kehittää paikallisten aktiivilaskijoiden vuonna 2018 perustama Mustavuori oy.

Uudistunut Mustavuori avattiin laskettelijoille ja lautailijoille joulukuussa 2019.

Varalan urheiluopisto lähti osakkaaksi ja kehittämään toimintaa elokuussa 2020.

Talvikaudella keskuksessa on 4 eri tasoisille laskijoille sopivaa lumetettua rinnettä ja kesäkaudella 8 alamäki- ja enduroreittiä.

Päärinteen korkeusero on 69 m ja pisimmän rinteen pituus 450 metriä.

Tamperelaiset lasketteluaktiivit seurasivat Mustavuoren autioitumista kauhistuneina. Alan paikalliset pioneerit olivat todenneet rinteen kaupungin parhaaksi jo 1960-luvulla. Ei käynyt päinsä, että sen annettaisiin kasvaa umpeen.

– Näytti siltä, että Tampereella loppuu laskettelu kokonaan, jos joku ei tee jotain radikaalia, Mustavuori oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Rauhala muistelee.

Lopulta kuusi miestä päätti tarttua toimeen. Paikallisten harrastajaseurojen tuella syntyi keväällä 2018 Mustavuori oy, jonka tavoitteena oli herättää perinteikäs hiihtokeskus henkiin upeampana kuin koskaan.

– Meille oli selvää, että valitsemme kahdesta rinteestä Mustavuoren, koska alueessa on paljon enemmän kehityspotentiaalia kuin Hervannassa, Rauhala kertoo.

Liiketoimintajohtaja Miikka Anttila ja hallituksen puheenjohtaja Antti Rauhala ovat Mustavuori oy:n tärkein työpari. Kaikki perustajajäsenet ovat kuitenkin toiminnasta niin hyvin perillä, että kuka tahansa voi ottaa tarvittaessa hetkeksi vetovastuun.­

Voittoa seurasi pettymys

Kesällä 2018 kaupunki käynnisti lupaamansa kilpailutuksen, ja Mustavuori oy pääsi juhlimaan voittoa. Rinteet oli jo ehditty raivata talkoovoimin, kun tuli tieto, että kilpailutuksessa oli sattunut virhe, ja kaikki täytyisi aloittaa uudestaan.

– Täytyy myöntää, että hetken jouduimme keräilemään itseämme. Kävimme saunomassa, otimme oluet ja päätimme lähteä uuteen yritykseen, Rauhala kertoo.

Mustavuoren hissit seisoivat tyhjinä vielä toisen talven, ja vanha yrittäjä sai jatkaa toimintaansa Hervannassa vuoden suunniteltua pidempään.

Kilpailutus järjestettiin uudestaan keväällä 2019, ja Mustavuori oy vei jälleen voiton. Kesällä käynnistyi valtava urakka, jonka aikana talkoovoimin työskentelevät yrittäjät uudistivat keskuksen täysin.

Ajatus oli, että hoidetaan hikisin urakka heti alkuun, ja pikkuhiljaa toiminta alkaa pyöriä pienemmällä panostuksella, Rauhala kertoo.

Rinteiden alapuolella sijaitsevasta Muumitalon näköisestä rakennuksesta käynnistetään hissit, ja yläkerrasta otetaan kilpailuissa aikaa.­

Koko keskus uusiksi

Rinteitä muokattiin ja metsää raivattiin niin, että alueelle saatiin vanhan päärinteen ja Snow Parkin lisäksi 450 metriä pitkä perherinne ja loiva alkeisrinne. Alkeisrinteeseen tuli uusi naruhissi ja vanhat ankkurihissit huollettiin perusteellisesti. Kaikki alueen rakennukset kunnostettiin, ja valaistus- ja lumetusjärjestelmät uusittiin täydellisesti.

Yrittäjät halusivat, että laskettelukausi pääsisi Pirkanmaan arvaamattomista talvista huolimatta mahdollisimman aikaisin käyntiin, joten alueelle hankittiin peräti kahdeksan lumitykkiä ja uusi pumppu, jolla tykkeihin saisi pumpattua veden kätevästi vieressä sijaitsevasta Mustalammesta.

Uudistus- ja korjaustöihin on mennyt puolentoista vuoden aikana lukemattomia talkootunteja ja noin 400 000 euroa, mutta rapistunut hiihtokeskus päivittyi kerralla 2020-luvun laskijoiden tarpeisiin. Tampereen kaupunki avusti kehitystyötä 100 000 eurolla.

– Luotamme, että investoinnit maksavat itsensä takaisin, liiketoimintajohtaja Miikka Anttila toteaa.

Kausityöntekijät Miia Valtonen ja Juuso Lahti huoltavat vuokraamossa suksia ja lautoja vuokraajia varten. Vuokraajien määrä on ollut positiivinen yllätys: kaiken ikäiset kokeilevat rohkeasti sekä lautoja että suksia.­

Yöt kuluvat lumettaessa

Nyt, 53-vuotiaana Mustavuori on elämänsä kunnossa. Arki-iltapäivänäkin päärinne ja alkeisrinne vilisevät laskijoita.

Alkeisrinne saatiin auki jo 11. joulukuuta – ensimmäisenä koko Pirkanmaalla niin kuin yrittäjien kunnianhimoisena tavoitteena oli.

Antti Rauhala myöntää, että aika monta yötä on viime viikkoina mennyt lumettaessa ja valvoessa.

Päivisin työn hoitavat palkatut kausityöntekijät, mutta öisin lumetus jatkuu talkoovoimin. Rauhala kertoo, että aktiiviporukalla on Whatsappissa noin kahdenkymmenen hengen lumetusrinki, jonka ansiosta yövuorot pyörivät.

Päärinne ja alkeisrinne ovat loistavassa kunnossa, ja 450 metriä pitkä perherinnekin aukeaa vihdoin ensimmäisen kerran koskaan.

– Nyt alkaa tuntua hyvältä, mutta aika tiukkaa tässä ehti olla, Rauhala myöntää.

Lumikissa lähtee huoltamaan rinteitä illalla, kun laskijat ovat lähteneet kotiin. Miikka Anttila kertoo, että huoltotöihin menee illassa kolme tuntia, perherinteen auettua todennäköisesti ainakin neljä.­

Surkein talvi sataan vuoteen

Mustavuoren pelastajien epäonni ei nimittäin päättynyt kilpailutuksessa sattuneeseen virheeseen.

Kun rinteet syksyllä 2019 aukesivat, vastassa oli surkein talvi sataan vuoteen. Kaiken huipuksi korona katkaisi kauden jo maaliskuussa. Rinteet ehtivät olla auki vain 80 päivää.

Surkeista olosuhteista huolimatta yritys pääsi viime vuonnakin nollatulokseen. Rinteet saatiin uudelleen käyttöön elokuussa, kun alamäkipyöräilijöille tarkoitettu Mustavuori Bike Park aukesi. Ensimmäisenä kesänä vuokrapyöriä ei ollut, mutta hissit kuljettivat omilla pyörillä liikkuvat hurjapäät rinteiden huipulle.

Myös Rauhala hurahti poikansa kanssa alamäkipyöräilyyn.

– Siitä tuli meille uusi isä-poikalaji, hän iloitsee.

Ensi kesänä toiminta nytkähtää vielä askeleen eteenpäin, kun uudet harrastajat pääsevät kokeilemaan lajia vuokrapyörillä.

Mustavuori oy:n hallituksen puheenjohtajan Antti Rauhalan lasketteluharrastus alkoi 1980-luvulla Horhassa, joka suljettiin jo 1990-luvun alussa. Horhasta Rauhala siirtyi Mustavuoren ja Hervannan rinteisiin, ja hänelle onkin ehdottoman tärkeää, että Tampereella säilyy jatkossakin lähilaskettelukeskus.­

Mustavuoreen hankittiin toissa syksynä kahdeksan uutta lumitykkiä. Jatkossa tykkejä on tarkoitus hankkia vielä lisää, jotta rinteet saadaan auki niin aikaisin kuin se Pirkanmaalla suinkin on mahdollista.­

Ralleista lasketteluun

Miikka Anttilasta tuli Mustavuoren liiketoimintajohtaja ja ainoa vakituinen työntekijä viime heinäkuussa. Jari-Matti Latvalan kartturina vuosia toiminut Anttila oli juuri saanut uuden työn Neste Rallin apulaiskilpailujohtajana, kun korona keskeytti koko touhun.

Nuoruutensa itsekin rinteessä viettänyt Anttila oli ajautunut tyttärensä harrastuksen kautta Tampereen Slalomseuran hallitukseen. Kun hän sitten kuuli, että Mustavuori etsii uuttaa johtajaa, innostus heräsi heti.

– Miikka on sellainen, että hänellä kaikki harrastukset muuttuvat ennemmin tai myöhemmin työksi, Rauhala paljastaa.

Yrityksen kuusi perustajaa urakoivat Anttilan rinnalla edelleen talkoovoimin.

– Koko ydinporukka on niin hyvin perillä keskuksen asioista, että kuka tahansa voi ottaa tarvittaessa hetkeksi vastuun, Anttila kehuu.

Ympäri vuoden apuna on myös muutama palkattu kausityöntekijä.

Antti Rauhala esittelee pumppaamon, joka nostaa veden 7 metriä syvästä Mustalammesta lumitykkien käyttöön. Iso pumppu imee veden lammesta, ja se nousee tykkeihin neljää kuvassa näkyvää linjaa pitkin.­

Varala uusin osakas

Mustavuorta on ollut alusta asti kehittämässä joukko eri alojen huippuammattilaisia. Aluksi yrityksessä oli mukana Ukkohallan ja Ruskotunturin väkeä, ja heidän jälkeensä yhteistyöhön ovat lähteneet Pyhä ja Ruka. Rinneravintola Bistro Mustavuorta pyörittää Hopealinjat.

Viimeisin kova yhteistyökumppani lähti mukaan viime syksynä. Antti Rauhala sai ystävänsä, Varalan urheiluopiston toimitusjohtajan Riku Granatin innostumaan lähiliikuntakeskuksen mahdollisuuksista, ja Varala osti kolmasosan Mustavuoren osakkeista.

Helmikuussa Varala järjestää Mustavuoressa kaikille avoimen hiihdonopettajakurssin. Vastaavaa koulutusta on tähän asti saanut Suomessa vain Vuokatissa.

Suksivuokraamon yläkerrassa sijaitsevaa Bistro Mustavuorta pyörittää laivoistaan tuttu yritys Hopealinjat. Tarjoilija Pia Mellin Kuusa kertoo, että joululomalla ravintolassa on ollut vilkasta. Laskijoiden lisäksi ravintola houkuttelee myös lähialueiden asukkaita.­

Ulkoliikuntalaji innostaa

Tänä talvena koronakin on vaikuttanut Mustavuoren kävijämääriin korkeintaan positiivisesti. Kun matkustelu on kielletty ja sisäliikuntapaikat kiinni, entistä useampi tamperelainen on innostunut lähtemään rinteeseen.

Anttila kertoo, että joululomaviikoilla kävijöitä oli parhaina päivinä yli neljäsataa.

Loistavan alkukauden ja tammikuun sääennusteiden perusteella näyttääkin siltä, että Mustavuori voi tänä vuonna päästä jo voitolliseen tulokseen. Jos niin käy, voitot käytetään lähiliikuntakeskuksen kehittämiseen.

Pitkän tähtäimen haaveissa on esimerkiksi kiipeilytoiminta ja rinteiden laajentaminen Mustavuoren takana sijaitsevan soramontun suuntaan. Myös Varalalla on alueelle isoja visioita.

Anttila kertoo, että aivan ensimmäiseksi halutaan kuitenkin parantaa lumetuskapasiteettia entisestään. Suunnitelmissa on hankkia lisää lumitykkejä ja tutkia mahdollisuuksia myös lumen säilömiseen.

Jonot hissille olivat tiistainakin maltilliset, mutta Mustavuori oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Rauhala huomautti niiden lyhenevän vielä entisestään, kun toinen hissi avataan samaan aikaan Snow Parkin ja Perhe-rinteen kanssa.­

Yhteiskuntateko

Palkallista työpaikkaa Mustavuoresta syntyy kaikille osakkaille tuskin koskaan, eikä se ole varsinaisesti tavoitteenakaan. Lähilaskettelukeskus on pelastettu rakkaudesta lajiin.

– Kai tätä jonkinlaisena yhteiskuntatekona täytyy pitää, Rauhala pohtii ja ihailee maisemaa Mustavuoren huipulta.

Yhtä hienoa näkymää ei hänen kokemuksensa mukaan Etelä-Suomen rinteiltä löydy.

– Tietysti olisi kivempi itse laskea kuin käyttää vapaa-aikansa keskuksen pyörittämiseen, mutta jos emme olisi tarttuneet työhön, ei näissä rinteissä laskisi enää kukaan, hän toteaa.

Tiistaina iltapäivällä Mustavuoren rinteissä kävi sopiva kuhina.­

Lue lisää: Hiihtoväki hurmiossa päästessään ladulle ja Koukun majalle

Luitko jo nämä?

Mainokset